Leens L 61
Baron van Asbeckweg 57, 9963 PB te Warfhuizen

Inleiding

Voormalige RENTENIERSWONING met HALS en aangebouwde grote SCHUUR gebouwd in 1864. Opdrachtgevers waren J.P. Beukema en M.J. Tammens. Het pand waarbij het voorhuis asymmetrisch tegen de schuur is gezet is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De woning die lange tijd als boerderij in gebruik is geweest, heeft nu weer alleen een woonbestemming.

Het pand wordt door een sloot van de straat gescheiden en wordt omzoomd door een singel van voornamelijk iepen en essen. Op het achtererf bevindt zich een boomgaard en aan de zuidzijde een moestuin. De achterzijde van de boerderij is via een klinkerpad te bereiken.

Omschrijving

Traditioneel vormgegeven RENTENIERSWONING, opgetrokken in een roodbruine baksteen, bestaande uit een voorhuis, een hals en een schuur.

Het geheel onderkelderde voorhuis is gebouwd op een rechthoekige plattegrond onder een schilddak, gedekt door een geglazuurde zwarte platte Friese pan. Het dak wordt omlijst door een kroonlijst en heeft twee gemetselde schoorstenen met kap op de nok.

Het voorhuis heeft verticale houten vensters onder een strek, met houten onderdorpels en afgehangen met luiken. De bovenlichten hebben een verticale roede en zijn beschilderd met glas-in-lood strips. Onder de vensters bevinden zich keldervensters, dichtgezet met een opengewerkt gietijzeren paneel, onder een strek.

Midden in de voorgevel (oost) bevindt zich een dubbele paneeldeur vervat in een houten omlijsting met een kroonlijst. Het bovenlicht van de deur bevat een gietijzeren levensboom. Een natuurstenen stoep van drie treden verleent de toegang tot het woonhuis. Aan weerszijden van de entree bevinden zich twee vensters. De beide zijgevels (noord en zuid) hebben elk twee vensters.

De HALS heeft een schilddak met pannen, kroonlijst en schoorsteen op nok. Aan de noordzijde is hij uitgebreid met een platte uitbouw waarin een samengesteld venster onder een rollaag. Aan deze zijde bevindt zich tevens een houten deur met drieruits bovenlicht. De zuidzijde van de hals heeft twee vensters met luiken onder een strek.

De erachter liggende SCHUUR heeft een wolfdak met houten uileborden in de nokeinden en een ijzeren bakgoot. De kap is aan de oostzijde bedekt met pannen en verder met riet waar overheen golfplaat is gelegd. De achtergevel heeft hoge dubbele houten deeldeuren, een staldeur met rollaag en vier kleine houten vensters. Midden in de gevel bevindt zich een gevelsteen waarop staat: gebouwd 1864 J.P. Buikema M.J. Tammens.

De zuidzijde van de hoofdschuur is blind met uitzondering van een uitgebouwde deur; de noordzijde heeft twee kleine kruisvensters en de oostzijde twee zesruits vensters met strek.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in de hoofdgang de paneeldeuren, in de voorkamer de houten schouw.

Waardering

Rentenierswoning van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang - vanwege zijn waarde als karakteristiek type rentenierswoning met grote schuur uit 1864

- de sobere, maar verzorgde architectonische vormgeving

- de hoge mate van gaafheid van het exterieur