Leens M 203
Mernaweg 10, 9964 AS te Wehe-den Hoorn

Inleiding

WOONHUIS, genaamd 'Trofehcor', dat in 1925 is gebouwd naar waarschijnlijk een ontwerp van architect W. Reitsema uit Leens in een stijl die kenmerken vertoont van de Amsterdamse School en de Art Deco. Het pand ligt aan de Mernaweg die de twee buurtschappen Wehe in het westen en Den Hoorn in het oosten met elkaar verbond. In de periode 1900-1940 raakte de Mernaweg aan weerszijden bebouwd met villa's en kleinere woonhuizen. De naam 'Trofehcor' verwijst naar de villa 'Rochefort' van de gelijknamige burgemeester die hier vroeger stond.

Omschrijving

Deels onderkelderd WOONHUIS op rechthoekige plattegrond gedekt door een samengesteld schilddak met wolfeind waarop geglazuurde blauwe verbeterde Hollandse pannen. Gevels zijn wit gepleisterd en hebben een trasraam van gesinterde roodpaarse steen. Op de zuidoostelijke hoek van het pand is de gevel tot en met de zolderverdieping doorgetrokken, waardoor de zuidgevel, de voorgevel, en de oostgevel asymmetrisch zijn; de doorgetrokken gevel wordt benadrukt door een gepleisterde schoorsteen op de zuidoostelijke hoek. Op de nok en in het oostelijke dakschild een gemetselde schoorsteen. Goot is rechthoekig en gedecoreerd.

Asymmetrische voorgevel heeft in midden een driehoekige loggia met twee verticale vensters, waarvan het trasraam evenwijdig met de gevel loopt. Boven de loggia een driehoekige uitbouw die aan de bovenzijde uitkraagt; op uitkraging staat in letters in de stijl van de Art Deco de naam 'Trofehcor'. Boven de uitbouw een groot horizontaal venster met horizontale roedenverdeling. Aan weerszijden van de loggia eveneens een horizontaal driedelig venster. In het doorgetrokken gevelgedeelte een klein verticaal venster met horizontale roedenverdeling.

Entree bevindt zich halverwege de westgevel. In portiek met aan noordzijde en bovenkant een latei bevindt zich een voordeur met houtsnijwerk in de stijl van de Art Deco en in het midden een venster, waarvan een deel met gekleurd glas-in-lood; stoep van gesinterde steen. Links van het portiek een klein verticaal venster en twee horizontale vensters met roedenverdeling. Noordgevel heeft een opgeklampte deur met daarnaast een klein horizontaal venster met roedenverdeling en een niet-origineel venster op de oostelijke hoek. Oostgevel heeft twee horizontale vensters met daartussen een vierkant venster; in het doorgetrokken gevelgedeelte een groot horizontaal venster met horizontale roedenverdeling.

INTERIEUR van het woonhuis heeft een vrijwel oorspronkelijke indeling. Hal heeft een vloer van lichtgrijs geaderde marmeren platen en paneeldeuren met in het bovenste deel gekleurd glas-in-lood; deur naar keuken heeft een groot venster met gekleurd glas-in-lood. Doorgang naar trap heeft een getrapte keperboog; naast doorgang een opening in de muur met dezelfde boog.

Woonhuis van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een kleinere woonhuis uit de jaren twintig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de fraaie vormgeving en ornamentiek

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur