Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
509520
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 december 2002
Kadaster deel/nr: 
82967/108
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Zuid-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Krimpenerwaard
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Bergambacht
X-Y coördinaat: 
112508 - 438825

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De BOERDERIJ met een monumentaal dwarsgeplaatst woonhuis werd gebouwd rond 1850 in Traditioneel Ambachtelijke stijl. Het erf is omgeven door sloten en is deels beplant met hoogstam fruitbomen. De boerderij staat met het woonhuisdeel evenwijdig, teruggerooid van de weg. De overige erfbebouwing is voor bescherming van ondergeschikt belang. N.B. In 1997 is het achterste gedeelte van de oostgevel (bij de stal) en de zuidgevel vernieuwd.

Omschrijving

Deels onderkelderde boerderij vanaf een T-vormige plattegrond opgetrokken in gele ijsselsteen in kruisverband met knipvoeg. Het dwarsgeplaatste zadeldak van het woonhuis is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Boven het stalgedeelte is het zadeldak met riet gedekt. Symmetrische voorgevel (noord) met centraal geplaatste entree onder een bovenlicht voorzien van een levensboom binnen een houten pilasteromlijsting. Aan weerszijden twee zesruits beluikte vensters. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst. Centraal boven de gevel is een dakkapel geplaatst met twee vierruits vensters binnen een houten omlijsting met pilasters. In de linker kopse tuitgevel (oost) is op de begane grond een zesruits venster en een keldervenster met luiken geplaatst. Ter plaatse van de zolderverdieping bevinden zich twee vierruitsvensters. De langsgevel van het staldeel heeft aan deze zijde twee zesruits vensters, een staldeur en segmentboogvormige stalvensters. De rechter zijgevel (west) is identiek ingedeeld. De achtergevel (zuid) is vernieuwd.

Het interieur van het woonhuisgedeelte bezit de oorspronkelijke indeling met woonvertrekken aan weerszijden van de hal die met marmer is uitgelegd en voorzien is van een gemarmerde lambrisering. Rechts een woonvertrek met marmeren schouw en voormalige bedsteden, links een woonvertrek met marmeren schouw. De keuken is grotendeels betegeld met witte tegels. De schouw is versierd met een polychroom tegeltableau met een voorstelling van een stadspoort. In de voormalige kaasmakerijruimte eveneens witte tegels en polychrome tegeltableaus (voorstellende man met paard; boerin met koe; vogel in kooi; bloemmotieven). In de voormalige kaasopslagruimte een plint van Delftsblauwe tegels met kleine voorstellingen. In de kelder zijn pekelbakken voor het pekelen van kaas aanwezig.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang wegens de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een dwarshuisboerderij. De boerderij is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl en de monumentale verschijningsvorm. De boerderij is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het woonhuisdeel heeft een oorspronkelijke indeling en bezit enkele bijzondere interieuronderdelen zoals tegeltableaus en marmeren schouwen. De boerderij is beeldbepalend gesitueerd en maakt deel uit van de boerderijstrook aan de Benedenberg.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaBenedenberg422861 LGBergambacht

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
BergambachtA8676

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Dwarshuisboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18501850globaalvervaardiging