Bij Maarnse Grindweg 30, 3953 LW te Maarsbergen

Omschrijving

ORANJERIE, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noodoosten ervan. Gebouwd in het midden van de 19de eeuw of later in een opvallende, eclectische stijl. Smal, hoog opgaand bakstenen gebouw op rechthoekige plattegrond met risalerend middendeel en mansardedak; geschilderde gepleisterde plint. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld door drie aaneengesloten smalle, hoge glasdeuren met halfrond bovenlicht. Samen met de hierboven geplaatste driehoekige glaswand en nok van het zadeldak wordt een arcade met dubbel driehoekig fronton gesuggereerd. Het driehoekige vlak bestaat uit glas-in-lood waarin naast elkaar vier roosvensters. Het muurvlak hierboven is met geschilderde houten latten beschoten en heeft drie kleine ronde vensters in een driehoek gerangschikt. In de zeer smalle, terugspringende traveeën aan weerszijden van het middenrisaliet staan twee boven elkaar geplaatste smalle vensters, waarvan het bovenste een glas-in-lood raam met cirkelmotief is en het onderste ongedeeld. De zijgevels zijn blind. In de achtergevel zitten twee halfrondgesloten vensters: het ene met houten luik, het andere dichtgezet. Erboven twee ronde vensters met ijzeren tracering. Voorts de sporen van een trap. Een uitwendig rookkanaal voert naar een bakstenen schoorsteen op het dak; inwendig is de stooknis nog aanwezig. De vloer van de oranjerie is belegd met grijze tegels met bij de entree een strook gekleurde siertegels.

Waardering ORANJERIE van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;