Maarn E 26
Maarnse Grindweg 51, 3953 LS te Maarsbergen

Omschrijving

TOLHUIS, behorende tot Huis Maarsbergen, gelegen aan de centrale hoofdas en daterend uit het midden van de 19de eeuw. Tot 1925 als tolhuis in gebruik en sindsdien als woning. Eénbeukig pand op rechthoekige grondslag, opgetrokken in baksteen en voorzien van eclectische details. Het zadeldak is belegd met (nieuwe) blauwe pannen. Onderlangs loopt een geschilderde plint, halverwege een bakstenen profilering. In de voorgevel bevindt zich de plaats van de oude ingang: een gepleisterde bakstenen omlijsting van pilasters en kroonlijst. De openslaande deuren met zes ruiten en beneden houten panelen in de Maarsbergen-kleuren (rood-geel-groen) zijn 20ste-eeuws; oorspronkelijk was dit een deurpartij. Hierboven staat een rond venster onder natuurstenen lijsten. Beide zijgevels hebben twee zesruits schuifvensters en rechte muurankers. Aan de achtergevel bevindt zich een kleine uitbouw (de huidige ingang); rechts erboven een venster met roeden.

Waardering TOLHUIS van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;