Maarn E 301
Maarnse Grindweg 49, 3953 LS te Maarsbergen

Omschrijving

BOERDERIJ met BAKHUIS, SCHUUR en HOOIBERG, behorende tot Huis Maarsbergen en gelegen ten noorden van het huis aan de overzijde van de Maarnse Grindweg. De huidige boerderij "De Cruyvoort" is in 1889 in opdracht van K.A. Godin de Beaufort herbouwd naar voorbeeld van de oude, vroeg-18de-eeuwse boerderij op deze plaats. Langhuisboerderij in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant, opgetrokken in roodbruine baksteen onder wolfdak met geschulpte windveren en grijze Hollandse pannen, waarop een bakstenen schoorsteen met afdekplaat. In de voorgevel drie zesruits schuifvensters met luiken in de Maarsbergen-kleuren (rood-geel-groen) en twee vensters met luik. Op de verdieping eveneens een venster met luik. In de achtergevel een inrijdeur en twee mestdeuren, waarboven een luik. In de beide zijgevels zijn stalraampjes en twee deuren onder het opgelichte dak aangebracht. In het INTERIEUR zijn enkele 18de-eeuwse elementen van belang. Onder meer de oude grenenhouten ankerbalkgebinten en de overwelfde kelder onder de opkamer, met pekelbakken en luik met trapje naar de opkamer. BAKHUIS uit eerste helft 19e eeuw ten oosten van de boerderij. Gebouwtje op rechthoekige grondslag, opgetrokken in roodbruine baksteen en gedekt door een met blauwe pannen belegd zadeldak met windveren. Aan de linkerzijde is een secreet aangebouwd. De detaillering van de voorgevel is eclectisch en bestaat op de begane grond uit een driedelig venster met verhoogd middendeel en roeden en rondom lijsten en luiken in de Maarsbergen-kleuren; erboven een rond venster onder lijsten. In het INTERIEUR bevindt zich nog de oven. Ten dele vernieuwde SCHUUR achter de boerderij, opgetrokken uit hout en gedekt door een met rode pannen belegd gebroken dak. INWENDIG zijn nog de vermoedelijk vroeg-18de-eeuwse ankerbalkgebinten bewaard. Op het erf midden-19de-eeuwse vierroeden HOOIBERG met rieten kap

Waardering BOERDERIJ, BAKHUIS, SCHUUR en HOOIBERG van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;