Noordwijkerhout E 5982
Langevelderweg 6, 2211 AH te Noordwijkerhout

Inleiding

WOONHUIS, in 1915 gebouwd als rectorswoning bij de krankzinnigeninrichting St. Bavo. De Overgangsarchitecuur is sterk verwant, zij het minder rijk geornamenteerd, aan de bouwstijl van het hoofgebouw en de kapel. De grote serre tegen de achtergevel van het huis dateert uit 1925 en is ontworpen door Jos Bekkers. Het interieur van de begane grond verkeert in vrijwel oorspronkelijke staat.

Omschrijving

WOONHUIS van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een samengesteld schild-zadeldak met rode Hollandse pannen gedekt. Aan de achterzijde een grote aangebouwde rechthoekige serre onder plat dak. De in bruine baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van hardstenen cordonlijsten, lateien en onderdorpels en siermetselwerk in gele strengperssteen. Iets teruggelegen entree met hardstenen stoep centraal in de voorgevel (west).

Oorspronkelijke houten deur. Rechts van de entree een risaliet met puntgevel onder steekkap. Tegen het risaliet een halfronde erker en daarboven een balkon met balustrade. Rechtgesloten begane grondvensters met roedenverdeling in de bovenlichten. Dubbele balkondeur met glas onder een segmentboogvormig bovenlicht. In de geveltop van het risaliet een tegeltableau met de naam "Boekhorst". Vrijwel in oorspronkelijke staat verkerend/hersteld interieur op de begane grond met onder meer in de gang en keuken tegelvloeren in patroon, originele lambrizeringen en deuren met architraven, kamer-en-suite, oorspronkelijke vaste kasten in de keuken.

Waardering

Voormalige rectorswoning van de St. Bavo van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- als onderdeel van de voormalige inrichting St. Bavo, die belangrijk is geweest in de geschiedenis en de ontwikkeling van het dorp Noordwijkerhout

- vanwege de voor die tijd karakteristieke Overgangsarchitectuur, gekenmerkt door een gemengde bouwstijl met verschillende stijlelementen

- vanwege de hoge mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering van zowel in- als uitwendig

- vanwege de functionele, ruimtelijke en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen behorend tot het Bavo-complex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning