Carmelweg 2, 4561 XE te Hulst

Inleiding

In de jaren 1910-1911, naar ontwerp van Aloys Dr. Otto, in Neo-Romaanse trant gebouwd klooster, gesticht door Franse Maristen paters-missionarissen. Het gebouw is drie lagen hoog op een souterrain en heeft een eenvoudige I-vormige plattegrond. De linker vleugel is, waarschijnlijk later, aan de achterzijde van een aanbouw voorzien, echter slechts twee lagen hoog. Het gebouw bevat het eigenlijke klooster met een geïntegreerde kloosterkapel in de rechter vleugel. Vóór de entree van het gebouw een Mariabeeld op een bakstenen sokkel. Het gebouw is met een ruim voorterrein op een groot, door bomen omzoomd perceel geplaatst. Op het achterterrein bevinden zich een tweetal schuren.

Omschrijving

Geheel uit rode baksteen opgetrokken gebouw met vensteromlijstingen en boogfriezen in donkerrode steen.

De voorgevel bestaat uit een zeven traveeën brede lijstgevel in het midden met aan weerszijden een risalerende topgevelpartij. De hoeken van de risalieten zijn voorzien van overhoeks geplaatste steunberen.

Het geheel staat op een souterrain met per travee twee kleine, getoogde ramen. Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich houten rondboogvormige kozijnen met stolpramen met kruisroeden en bovenlichten met fijne roedeverdeling. Op de tweede verdieping per travee een rondboogvormige gevelopening waarin, onder deelboogjes, twee kleine rondboog vensters zijn opgenomen. De middelste travee bevat de entree, bestaande uit een porticus voorzien van vierkante hoekkolommen en twee ronde middenzuilen, door rondbogen in een driehoekig fronton met elkaar verbonden. De zuilen zijn gepleisterd; het frontonveld, evenals de muurvlakken naast de entreedeuren, zijn voorzien van natuurstenen vulling. De rondboogvormige entreedeur bezit een frontonachtige omlijsting en wordt geflankeerd door hoekzuiltjes. Links en rechts van de entree een rondboogvenster. Vóór de entree een brede stenen trap. Boven de porticus een rondboogvormig gevelveld met drie deelboogjes daarin, voorzien van twee ramen en een nis met beeld daartussen. Dit geveldeel wordt afgesloten door een sobere gootlijst op een gemetseld boogfries.

De linker topgevelrisaliet is twee traveeën breed met een enkele raampartij in de top en wordt door een klimmend boogfries afgesloten.

De rechter topgevelrisaliet is op de eerste en de tweede verdieping afwijkend van de linker uitgevoerd met een groot rondboogvormige gevelveld waarin een reeks van drie rondboogvelden met in elk drie smalle rondboogvenster, daarboven een groot roosvenster, bestaande uit zeven cirkelvelden met glas-in-lood. De gevel wordt bekroond door een bakstenen klokketorentje met een met leien gedekt dak en een spits, voorzien van een bol en kruis.

De zijgevel (noordwest) van de linker risaliet is vier traveeën breed, de vensters op de drie lagen zijn alle van hetzelfde type met stolpramen en rondboogvormig bovenlicht. Aan de achterzijde is de risaliet voorzien van een lagere vleugel bestaande uit een begane grond en een verdieping; op begane grond licht getoogde achtruits ramen en op de verdieping achtruits ramen met halfrond bovenlicht waarin een roedeverdeling. De lagere gevelpartij wordt afgesloten door een houten bakgoot op een boogfries in rode steen. De zijgevel van de rechter risaliet waarin de kapel is opgenomen, bezit op de verdieping een reeks vensterpartijen, bestaande uit steeds drie glas-in-lood ramen waarvan de middelste hoger is uitgevoerd. Nabij de voorgevel bevindt zich een halfronde uitgebouwde traptoren met smalle vensters. Het gebouw bezit een schilddak op de middenpartij, dat overgaat in de iets lagere, dwars daarop geplaatste, zadeldaken tussen topgevels op de risalieten. De lagere aanbouw is eveneens van een zadeldak voorzien.

Alle daken zijn gedekt met gesmoorde holle pannen.

Op het voordakvlak en de dakvlakken aan de linker zijgevel houten dakkapellen met platte daken.

De kloosterkapel heeft een belangwekkend interieur met o.a. een kruiswegstatie en wandschilderingen, die het leven van de Franse missiepater Pierre Chanel verbeelden, door Frans Loots, 1920/1921, alsmede gebrandschilderde glas-in-loodramen van atelier Nicolas en Zonen.

Waardering

Klooster van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden, typologisch van zeldzaamheidswaarde voor de regio.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster

Neo-Romaanse stijl