Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509759
Complexnummer
509757 - Dennenburg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82634/135
Kadastrale aanduiding
Driebergen-Rijsenburg C 931
Engweg 34, 3972 JH te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

Onderdeel 2:

Omschrijving

Een op enige afstand van de openbare weg gelegen LANDHUIS uit 1890 van de buitenplaats Dennenburg dat in het park gesitueerd is op het middelste compartiment van de noordelijke kavel. Het landhuis bestaat uit twee bouwlagen en een souterrain op rechthoekige plattegrond onder een met leien gedekt afgeplat schilddak. Op de dakschilden zijn een aantal dakkapellen met halfronde frontons en klauwstukken gezet. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en overwegend voorzien van T-vensters met persiennes. De voorgevel aan de noordwestzijde heeft een symmetrische indeling van vijf vensterassen met een middenrisaliet over twee bouwlagen voorzien van een stolpdeur waarboven een rondboogvormig bovenlicht is gezet. Voor het risaliet bevindt zich een hardstenen trap die naar de ingang leidt. De ingang wordt benadrukt door een natuurstenen omlijsting van de eerste bouwlaag in een neo-Lodewijk-XIV-stijl met gecanneleerde Korintische pilasters die een uitkragende kroonlijst dragen waarboven een balkon met siersmeedijzeren hekwerk. De dubbele balkondeur is door rijk geornamenteerde klauwstukken omlijst en wordt bekroond door een getoogde fronton met schelpversiering. Het risaliet wordt door een kroonlijst en een balustrade afgesloten.

Rechts van het risaliet bevindt zich een houten serre, geplaatst op het oorspronkelijke terras met balustrade, met afgeschuinde hoeken, een dubbele tuindeur en daarvoor een hardstenen trap.

De eerste bouwlaag van de achtergevel is door een moderne serre geheel aan het oog onttrokken. Deze serre valt buiten de bescherming.

Tegen de rechterzijgevel zijn door Posthumus Meyjes in 1905 een aantal aanbouwen met platte daken van verschillende hoogten gezet. Tegen de linker zijgevel bevindt zich een vijfzijdige erker, waarboven een balkon met smeedijzeren hekwerk. De interne hoofdstructuur verkeert vrijwel in originele staat. De opzet bestaat uit een op de middenas gelegen vestibule, waarachter de centrale hal is gelegen. Hierlangs zijn aan beide zijden de diverse vertrekken gesitueerd. De vertrekken hebben eenvoudige stucplafonds. In het vertrek aan de zuidoostzijde is een rijk gedecoreerde schouw in eclectische stijl.

Waardering

Het landhuis Dennenburg is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bouwtype alsmede van ensemblewaarde in relatie met het omringende park.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509757. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats Landhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1890
exact
verbouwing
1905
1905
exact
verbouwing
1946
1946
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Manger Cats, Jantje ; Utrecht
aannemer / uitvoerder