Driebergen-Rijsenburg A 1462
Bij Heidestein 5, 3971 ND te Driebergen-Rijsenburg

Heidestein complexonderdeel 1

Omschrijving

Een in 1915 gebouwde SCHUUR MET HOOIBERG naar ontwerp van de gebroeders Fukkink van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een met kruispannen gedekt afgeplat en overstekend zadeldak. De dakschilden hebben aan de korte zijden een overstek terwijl aan de lange zijden een forse bakgoot op schoren is aangebracht. Aan de voorzijde (zuidzijde) is op het afgeplatte dak een zinken tentdak ten behoeve van de hooiberg gezet, dat door een zinken piron bekroond wordt. De vier roeden waarlangs het tentdak omhoog geschoven kon worden zijn niet meer aanwezig.

De uit baksteen opgetrokken gevels hebben in de zijgevels ijzeren getoogde stalvensters met roedenindeling en twee opgeklampte houten deuren. Boven de deuren bevindt zich een betonnen latei. Tegen de westgevel is een kleine aanbouw onder een plat dak gezet.

De voorgevel is symmetrische ingedeeld, met een in het midden geplaatste dubbele, houten opgeklampte deur waarboven een brede betonnen latei is gezet. Hierboven is ter breedte van het tentdak een houten beschot aangebracht bestaande uit verticale messing en groef planken dat door een rondvenster geflankeerd wordt. Aan weerszijden van de dubbele deur is een rondboogvenster geplaatst en op de gevelhoeken bevindt zich een houten deur onder een betonnen latei. In de achtergevel is aan weerszijden van de dubbele deur een getoogd stalvenster geplaatst. Boven de betonnen latei van de dubbele deur bevindt zich een getoogd boogveld, met gebosseerde cementinvulling. Hierboven bevinden zich twee rondvensters.

Waardering

De schuur met hooiberg is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bouwtype alsmede van cultuurhistorische en ensemblewaarde in relatie tot de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebied Heidestein.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

1914
1914
1914
1920

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Halleschuur met hooiberg op dak (niet meer functionerend)

Fukkink, gebr. ; Utrecht
Wetstein Pfister, F.J .H. de ; Utrecht