Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509775
Complexnummer
509771 - Heidestein
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82636/66
Kadastrale aanduiding
Driebergen-Rijsenburg A 1462
Heidestein 5 v1, 3971 ND te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

Inleiding

Achter de portierswoning met poortdoorgang bevindt zich een garage met werkplaats naar ontwerp van de gebroeders Fukkink, die gelijktijdig met bovengenoemde portierswoning in opdracht van de heer De Wetstein Pfister in 1927 gebouwd is.

Omschrijving

Een achter de portierswoning (complexonderdeel 5) gelegen GARAGE MET WERKPLAATS van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond onder een bitumen schilddak, waarvan uiteinden van de dakschilden naar beneden toe afgerond zijn. Op de nok van het dak aan de zuidzijde is een dakruiter gezet, dat als ventilatie dient voor de garage. De dakruiter heeft een zinken, uitkragend tentdakje gekregen. Aan de noordzijde van de nok is een schoorsteen gemetseld.

De lange zijgevels, aan de west en oostzijde, hebben een praktisch identieke indeling gekregen en zijn zes traveeën breed. In elke travee is een ijzeren roedenvenster gezet, met uitzondering van de rechterzijgevel waar op de tweede travee van rechts een ijzeren roedendeur met bovenlicht is geplaatst. Deze deur geeft toegang tot de werkplaats. In de korte achtergevel aan de noordzijde zijn twee vensters geplaatst conform de vensters in de zijgevels. De voor- of zuidgevel bestaat uit drie houten roldeuren, waarvan er twee nog origineel zijn.

De plattegrondindeling en het interieur verkeren nagenoeg in originele staat.

Waardering

De garage is van architectuurhistorische waarde als vroeg voorbeeld van een garage alsmede van cultuurhistorische en ensemblewaarde als gaaf onderdeel van de voormalige buitenplaats Heidestein.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509771. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Garage (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1927
1935
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Fukkink, gebr. ; Utrecht
architect / bouwkundige / constructeur