Driebergen-Rijsenburg A 1462
Driebergen-Rijsenburg A 1571
Driebergen-Rijsenburg A 1573
Driebergen-Rijsenburg A 1572
Bij Heidestein 5, 3971 ND te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

De AANLEG van Heidestein bestaat uit een aantal deelgebieden binnen een eenvoudige landschappelijke aanleg. Deze bestaat hoofdzakelijk uit bosgebied beplant met grove den en Douglassparren waarbinnen een paden- en lanenstelsel. Hierbinnen zijn de volgende deelgebieden te onderscheiden:

- Oprijlaan naar en aanleg bij het landhuis. De gebogen oprijlaan, gemarkeerd door twee gemetselde zuiltjes waarin de naam HEIDE-STEIN, leidt vanaf de portierswoning naar het landhuis. Rondom het landhuis bevindt zich een eenvoudige aanleg van met beplanting omgeven grasvelden. Acher het landhuis een terras met trappen naar een dergelijk grasveld, waarin een pad, rond terras en rechthoekige vijver van flagstones. In deze aanleg is gebruik gemaakt van hoogteverschillen.

- Een nutsgedeelte in het noordwestelijke deel bestaande uit twee schapenweiden en een moestuin. Dit geheel door een laan omgeven. Rondom zijn de stallen en de tuinmanswoning gegroepeerd en in het midden van de weiden ligt de schaapskooi.

- Vijver met eiland, aarden wal en waterloop. De vijver is in 1910 gegraven in opdracht van Jonkheer De Wetstijn Pfister en heeft een onregelmatige, slingerachtige vorm. Ongeveer in het midden bevindt zich een eiland. Het uitgegraven zand werd opgeworpen aan de zuidzijde van de vijver, zodat een aarden wal ontstond die ongeveer evenwijdig loopt aan de zuidelijke oever. In deze wal werden drie betonnen tunneltjes aangelegd, alsmede een ijskelder. Het boven de ijskelder gebouwde reservoir met theekoepel steken boven de aarden wal uit. De vijver wordt gevoed door een -thans droogliggende- kanaalvormige beek, die ongeveer een kilometer ten oosten van de vijver ontsprong en aan de oostkant aansluit op de vijver. Over deze kanaalvormige beek liggen twee bruggen, waarvan de brede langs de vijver gelegen is, en de andere een paar honderd meter oostwaarts ligt.

- Voorts nog herkenbaar aanwezig zijn de plek waar een betonnen tennisbaan heeft gelegen bij het tennishuisje en het pris d'eau achter het zwembad.

Waardering

De aanleg is van algemeen belang wegens zijn cultuurhistorische waarde vanwege de ontwikkelingsgeschiedenis van het landgoed Heidestein alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de opmerkelijke verschijning van de diverse gebouwtypen. Tevens is de aanleg van ensemblewaarde vanwege de relatie met de objecten, met name de schuren, tunneltjes, ijskelder met waterreservoir annex theehuis en de bruggen.