Driebergen-Rijsenburg C 4027
Hogesteeg 2, 3972 JT te Driebergen-Rijsenburg

Inleiding

Villa Sterrebosch is in 1904-1905 gebouwd door de aannemersbedrijf Van Dusschoten uit Driebergen. Architect is niet bekend. Opdrachtgever was mevrouw Manger Cats-Everkuik. De familie Manger Cats had daarvoor enkele jaren op de buitenplaats Dennenburg gewoond. De naam van de villa verwijst vermoedelijk naar het nabij gelegen en nog deels bestaand sterrenbos van deze buitenplaats. De Hogesteeg maakte oorspronkelijk deel uit van de zichtlaan die naar de buitenplaats Dennenburg liep.

De villa ligt markant langs de weg en heeft aan de voorzijde een groot gazon dat tot aan de weg loopt. Het open karakter dat tussen de villa en de weg bestaat is essentieel voor het zicht op de villa. De villa heeft een asymmetrische opzet, zowel in de plattegrond als in de gevelopbouw en vertoont in de detaillering en gevelcompositie invloeden uit de Art Nouveau. De villa heeft geen woonfunctie meer.

Omschrijving

Een op enige afstand van de Hoofdstraat gelegen VILLA van twee bouwlagen op samengestelde plattegrond onder een samengesteld zadeldak met verschillende nok- en goothoogten gedekt door leipannen. De bakstenen gevels zijn opgetrokken in staand verband en worden onder meer gekenmerkt door een onregelmatige en asymmetrische plaatsing van de vensters. Alle vensters zijn getoogd en voorzien van strekken met natuurstenen aanzetstenen. Het meest voorkomende venstertype heeft een schuifraam met bovenlicht, waarin twee verticale roeden en één liggende, getoogde roede zijn gezet. De gevels worden aan elke zijde door een uit het midden geplaatste kleine tuitgevel bekroond. Deze tuitgevels worden op hun beurt bekroond door aan de onderzijde getrapte natuurstenen afdekstenen. De dakgoot rust op klossen.

De voor- of noordgevel heeft links een driezijdige erker met afgeschuinde hoeken en balkon. Het balkon heeft een smeedijzeren hekwerk met Art Nouveau detaillering, dat tussen gemetselde hekpijlers is gevat. De pijlers hebben een natuurstenen dekplaat als beëindiging gekregen. Ter linkerzijde van de erker springt de gevel terug. Vanuit de hoek loopt een glazen afdak dat een smalle veranda overdekt. Geheel rechts in de voorgevel bevindt zich een Vlaamse gevel onder schilddak.

De achtergevel is driedelig van opzet met geheel links een éénlagige uitbouw, waarboven een balkon is gezet. Rechts hiervan bevindt zich het hoofdvolume van twee bouwlagen dat onder een plat dak is gevat. Vervolgens springt de gevel iets naar voren. De gevel heeft hier drie bouwlagen en wordt links door een tuitgevel bekroond.

De rechter zijgevel kenmerkt zich door twee uitbouwen van één bouwlaag, met balkon. Het linker balkon heeft een smeedijzeren hekwerk met Art Nouveau detaillering dat tussen gemetselde pijlers gevat is. Het rechter balkon heeft een houten hekwerk met op de hoeken geplaatste gemetselde pijlers. Tussen de aanbouwen is een iets teruggelegen ingangspartij gemaakt. De ingangspartij is gevat in een rondboogvormige strek en bestaat uit een samengesteld venster met muurdammen, een stolpdeur met bovenlicht en zijlichten. Het glazen lessenaarsdak is vermoedelijk een latere toevoeging. De gevel van het hoofdvolume boven de ingangspartij heeft in de tweede bouwlaag een rondboogvormige loggia, waarboven een smal lessenaarsdak is gezet dat aansluit op de erboven gelegen tuitgevel.

De linker zijgevel heeft een in het midden geplaatste tuitgevel. In de eerste bouwlaag bevindt zich op de middenas een deur met bovenlicht en zijlichten, waartussen muurdammen zijn gemetseld. Rechts van deze ingang bevindt zich de eerder genoemde veranda onder het glazen afdakje. Links van de ingang is een driezijdige erker met afgeschuinde hoeken onder een plat dak geplaatst.

In het interieur bevinden zich geen beschermenswaardige elementen.

Waardering

De villa Sterrebosch is van architectuurhistorisch waarde vanwege de gaafheid, bouwstijl en eenheid in detaillering alsmede van ensemblewaarde vanwege de markante ligging langs de Hoofdstraat, hoek Hogesteeg.

Manger Cats-Everkuik, mevr. ; Utrecht