Driebergen-Rijsenburg E 2026
Hoofdstraat 67, 3971 KD te Driebergen-Rijsenburg

Inleiding

Het koetshuis van de buitenplaats Bijdorp werd gebouwd omstreeks 1885 in neorenaissancestijl bij het in 1826 gebouwde hoofdgebouw. Het koetshuis is in 1947 door architect H.E. van Amerongen aan de achterzijde verbouwd tot woonhuis. De voorzijde heeft het oorspronkelijke karakter echter geheel behouden en is daardoor behalve van architectonische en bouwtypologische waarde ook van ensemblewaarde in combinatie met het hoofdgebouw. Links naast het koetshuis staat een hondenhok, dat eveneens uit het einde van de negentiende eeuw stamt, en onder de bescherming valt.

Omschrijving

Het haaks op de Hoofdstraat gelegen KOETSHUIS is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een afgeplat dak, gedekt met beverstaart leien. Het pand is opgetrokken uit rode baksteen gemetseld in kruisverband met sierbanden van gele steen. De gevels zijn voorzien van muurankers en geblokte lisenen op de hoeken.

De voorgevel (zuidgevel) aan de Hoofdstraat bevat twee paar stolpende inrijdeuren met bovenlichten voorzien van ruitvormige traceringen, gevat in een houten pilasteromlijsting onder een geprofileerde kroonlijst. De deuren zijn voorzien van een paneelverdeling met richels waarin in het midden een ruitmotief met medaillon is aangebracht. Boven de deuren bevindt zich een op de middenas geplaatst hooiluik bestaande uit stolpende deuren met vensters. De deuren zijn omlijst door voluut klauwstukken. Ter weerszijden van dit hooiluik bevindt zich een rond gietijzeren venster omvat door een rollaag met gele baksteenaccenten en voorzien van een vierpastracering.

De linkerzijgevel bevat in het midden een deur met bovenlicht en twee kleinere deuren, alsmede twee vensters die tijdens de verbouwing zijn aangebracht. Het dakvlak wordt aan deze zijde doorbroken door enige niet oorspronkelijke dakramen en twee schoorstenen.

De achtergevel bevat op de begane grond een aanbouw die buiten de bescherming valt. De verdieping bevat twee schuifvensters ter weerszijden van een stolpend venster. De rechterzijgevel bevat twee gietijzeren stalvensters.

Aan de westzijde naast het koetshuis staat een witgepleisterd bakstenen hondenhok op grijsgeschilderde plint op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak met uitzwenkende dakschilden en houten topgevelornamentiek in chaletstijl. Dit hondenhok valt eveneens onder de bescherming.

Waardering

Het koetshuis en hondenhok zijn van architectuurhistorische waarde als voorbeelden van een bouwtype en vanwege de bouwstijl, het materiaalgebruik en de detaillering. Het koetshuis is van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Hoofdstraat in relatie tot het hoofdgebouw en de ernaast liggende panden als onderdeel van de Stichtse Lustwarande.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

verbouwing tot woning