Driebergen-Rijsenburg C 2062
Hoofdstraat 178, 3972 LG te Driebergen-Rijsenburg

Inleiding

Deze rijk gedetailleerde villa is in 1896 gebouwd. Vermoedelijke opdrachtgever was de arts dr. Timmer. De villa ligt in het dorpscentrum van Driebergen en bepaald door haar karakteristieke verschijningsvorm het beeld in de straat.

Omschrijving

Een evenwijdig aan de openbare weg gelegen vrijstaande VILLA van twee bouwlagen op samengestelde plattegrond onder een met kruispannen gedekt samengesteld zadeldak met verschillende nok- en goothoogten. De villa bestaat uit twee bouwvolumes, waarvan het rechter een zadeldak heeft gekregen met de nok haaks op de weg. Het linker bouwvolume heeft een zadeldak dat met de nok evenwijdig aan de weg ligt. De bakstenen gevels zijn in staand verband opgetrokken en zijn gedecoreerd met speklagen die op alle gevelhoeken voorzien zijn van een diamantkop. Alle gevels hebben een bepleisterde plint, waarboven een geprofileerde lijst is gezet. Vrijwel alle vensters zijn voorzien van een schuifraam. De korfboogvormige strekken boven de vensters in de voorgevel in de eerste bouwlaag zijn voorzien van een geprofileerde sluitsteen met diamantkop motief. De boogtrommels zijn gebosseerd en voorzien van een gestileerde plantenknop. De strekken in de tweede bouwlaag zijn aan de bovenzijde getoogd en hebben aanzet- en sluitstenen gekregen. Onder de vensters van de tweede bouwlaag in de voorgevel zijn rechthoekige nissen met bossages en knopmotieven aangebracht. De meeste vensters zijn voorzien van schuiframen.

De voor- of noordgevel heeft een asymmetrische indeling en is vier vensterassen breed. Geheel rechts bevindt zich een topgevel met voorsprong, waarvoor een driezijdige erker met afgeschuinde hoeken is gezet, voorzien van een houten baluster balkonhek. De afdekregel van het hekwerk wordt net onder de onderdorpel van de vensters als een cordonlijst voortgezet. De top van de gevel is met een windveer en ajourwerk gedecoreerd. Het balkon is via een stolpdeur in een samengesteld venster met zijlichten en glas-in-lood bovenlichten te betreden. In de boogtrommel er boven, zijn een op de Hollandse renaissance (Vredeman de Vries) geïnspireerde versieringen aangebracht bestaande ondermeer uit cartouches, langwerpige diamantkoppen en krulwerk. Boven de getoogde strek is een rechthoekige nis aangebracht die een voluutachtige omlijsting heeft gekregen, waarboven een stolpraam is geplaatst dat voorzien is van een rondboogvormig bovenlicht. Direct links van de topgevel bevindt zich de ingangspartij bestaande uit een ondiep portiek, waarin een deur met bovenlicht is gezet. Ter linkerzijde van deze portiek bevinden zich twee vensters. In de tweede bouwlaag bevinden zich drie vensters.

De achtergevel heeft links een teruggelegen topgevelpartij met in de eerste bouwlaag een samengesteld venster. Dit venster is een latere wijziging, getuige de smallere strek die zich erboven bevindt. Boven het genoemde venster is in de tweede bouwlaag en ter hoogte van de zolderverdieping een venster gezet. Rechts van de topgevel springt de gevel naar voren, waarin een venster met luiken is gezet. Geheel rechts is tegen de gevel een aanbouw gezet van één bouwlaag met afgeschuinde hoeken onder een plat dak. In de lange gevelzijde bevinden zich een deur met bovenlicht en een klein toiletvenster. In de beide afgeschuinde hoeken bevindt zich ter hoogte van het bovenlicht een klein venster. Boven de uitbouw, in de gevel van het hoofdvolume, zijn in de tweede bouwlaag twee vensters geplaatst.

De linker zijgevel heeft in de eerste bouwlaag van links naar rechts een schuifraam, een klein vierkant venster en een spaarveld ter grootte van het eerst genoemde venster aan deze zijde. In de tweede bouwlaag is een schuifraam gezet, dat wordt geflankeerd door een spaarveld ter grootte van genoemd venster. In de zolderverdieping is een stolpraam met bovenlicht geplaatst.

Tegen de rechtergevel is een nieuwe serre aangebouwd. Deze serre is wat betreft de omvang en vorm gebaseerd op een houten, overdekte veranda die er oorspronkelijk stond. Deze serre valt echter buiten de rijksbescherming. Boven de serre bevinden zich twee vensters.

De indeling van de plattegrond is nauwelijks gewijzigd. De voor- en achterkamer in de eerste bouwlaag zijn verrijkt met op de Hollandse renaissance gebaseerde detaillering in de plafonds.

Waardering

De villa is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een gaaf bewaard bouwtype en vanwege de detaillering in het exterieur in interieur. Alsmede van ensemblewaarde vanwege de situering aan de Hoofdstraat.