509820 - Kerkelijk complex
Bij Bisschop Willebrandlaan 62, 8021 GA te Zwolle

Omschrijving

Het BAARHUIS is in rode baksteen opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over één bouwlaag onder een zadeldak met leien in Maasdekking en een uitkragende goot.

In de voorgevel (O) risaleert de centrale ingangspartij onder een hoger opgetrokken trapgevel. Ook de zijgevels zijn trapgevels. De dubbele opgeklampte deur met bovenlicht en de vensters zijn geplaatst onder keperbogen die in een gele verblendsteen zijn uitgevoerd. Verder zijn de gevels voorzien van sierankers en de toppen van de trapgevels van korte lisenen op consoles met een bekroning van zandstenen obelisken. In de eindgevels op de begane grond grote vensters met bovenlichten tussen smalle kleine vensters, in de voorgevel en geveltoppen vensters met roedenverdeling en in de achtergevel boven de muur kleine smalle vensters.

Het baarhuis is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als exponent van de bouwexplosie van katholieke gebouwen na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere gebouwen en objecten op de begraafplaats

- vanwege de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance

- vanwege de gaafheid

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Baarhuisje Katholieke begraafplaats