509820 - Kerkelijk complex
BY Bisschop Willebrandlaan 62, Zwolle

Omschrijving

De KAPEL is een klein zaalkerkje dat is opgetrokken in rode baksteen onder een zadeldak met leien in Maasdekking. Aan de oostkant wordt de kapel afgesloten door een koor met een driezijdige absis. Aan de noordkant hiervan een achtzijdig traptorentje met spits, aan de zuidkant een rechthoekig aanbouwtje onder een zadeldak. Midden op de nok een dakruiter met een hoge smalle spits en klok.

De gevels zijn geleed door steunberen en glas-in-lood spitsboogvensters met een gotische zandstenen tracering. Op het dak zijn kleine dakkapellen en gietijzeren kruisbloemen geplaatst.

De zijgevels zijn drie traveeën breed. In de voorgevel is een rechtgesloten dubbele opgeklampte deur in een zandstenen lijst geplaatst onder een groot spitsboogvenster. Aan weerszijden van het venster kleine zandstenen driepassen, erboven spaarvelden onder spitsbogen en kleine smalle vensters.

Het interieur van de kapel is voor een groot deel in de oorspronkelijke staat. Onder meer zijn bewaard gebleven: de gepolychromeerde schilderingen in de gewelven en op de muren, de tegelvloer, de sobere glas-in-lood vensters, het houten gepolychromeerde altaar en de natuurstenen beelden.

De kapel is van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als exponent van de bouwexplosie van katholieke gebouwen na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853

- vanwege de Neo-Gotische bouwstijl

- vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de andere gebouwen en objecten op de begraafplaats

- vanwege de gaafheid van het in- en exterieur

- vanwege de zeldzaamheid van gepolychromeerde schilderingen met een dergelijke hoge kwaliteit