509835 - Woonhuiscomplex
Burgemeester van Roijensingel 5, 8011 CS te Zwolle

Omschrijving

HERENHUIS van twee bouwlagen met souterrain, opgetrokken vanuit een L-vormige plattegrond onder een afgeknot schild-, zadeldak met zwarte Hollandse pannen. Het in roodbruine baksteen opgetrokken pand heeft een gepleisterde plint en wordt beeindigd door een kroonlijst en een geprofileerde goot op klampen. Horizontale geleding voorts door een cordonlijst ter hoogte van de verdiepingsscheiding en over de gevel doorgetrokken onderdorpels. Verticale geleding ontstaat door gestucte pilasters tussen de vensters en op de gevelhoeken; blokpilasters op de eerste bouwlaag, op de verdieping met spaarvelden en ionische kapitelen. Centraal in de symmetrische, vijfassige voorgevel een driezijdige uitbouw onder met leien gedekt koepeldak met drie getoogde dakkapellen. De getoogde H-vensters zijn gevat in een geprofileerde segmentboogvormige stuclijst met kuif. Centraal in de zijgevel bevindt zich de ingangspartij. De deur onder getoogd glas-in-lood bovenlicht bevindt zich in een portiek in de noordelijke zijgevel. Ter weerszijden vensters als aan de voorzijde en op de verdieping drie T-vensters. Boven de ingangstravee in het dakvlak een oeil-de-boeuf. Ernaast een later toegevoegde dakkapel. De zuidelijke zijgevel met vier vensters als omschreven, voorzien van persiennes.

De minder rijk gedetailleerde achtergevel wordt ingedeeld door rechtgesloten vensters en deuren van verschillend formaat; tevens een driezijdige erker.

De ERFSCHEIDING bestaat aan de voorzijde uit en smeedijzeren hek, in de steeg uit een gemetselde muur met ezelsrug.

Herenhuis van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

-vanwege de eclectische bouwstijl