Kalverstraat 30, 8011 LH te Zwolle
Kamperstraat 35, 8011 LK te Zwolle
Kamperstraat 35 A, 8011 LK te Zwolle

Inleiding

WINKEL met BOVENWONING uit ca. 1880, met een winkelpui en gaaf winkelinterieur uit ca. 1900. De winkel is ontworpen in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neorenaissance en Empire. Het hoekpand vormt de afsluiting van een rij winkels, cafés en woonhuizen in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht.

Omschrijving

Het pand is onderkelderd en bestaat uit twee bouwlagen met aan de voorzijde op de begane grond de winkel en daarboven een woning. Daarachter bevindt zich een langgerekt pand dat aan de achterzijde wordt afgesloten door een schuin geplaatste gevel. Het geheel wordt afgedekt door een schilddak met rode Hollandse pannen, waarin aan de voorzijde een dakkapel met fronton en wangen.

De voorgevel en de aansluitende vensteras in de rechter zijgevel zijn voorzien van pleisterwerk en hardstenen ornamenten. De zijgevel en schuine achtergevel zijn lager en gepleisterd met daarin eenvoudige rechtgesloten vensters met bovenlichten en souterrainvensters. In de voorgevel zijn het geveloppervlak van de winkel en het woonhuis verschillend gedecoreerd. Op de begane grond bevinden zich links twee deuren en rechts een etalage.

In de hardstenen winkelpui zijn houten kozijnen geplaatst, waarin rondbogen en een korfboog. De pui is geleed door pilasters, waarop blokken zijn uitgehouwen en waarin basreliëfs zijn aangebracht. De pilasters dragen een kroonlijst met consoles erin. De etalage bestaat uit een groot venster met een vierdelig bovenlicht onder een korfboog en in de portiek en de zijgevel een smal venster. De portiek naast de etalage, met daarin de deur naar de winkel, is betegeld en voorzien van een cassettenplafond. De deur heeft een rondboog bovenlicht. Achter de linker deur leidt een trap naar de woonverdieping. De deur heeft een smeedijzeren rooster en een rechtgesloten bovenlicht en is omlijst door hardstenen pilasters en een kroonlijst met blokken en knoppen. De gevel op de verdieping is gepleisterd en van schijnvoegen voorzien. Boven de rechtgesloten T-vensters zijn in basreliëf segmentbogen en sluitstenen met een diamantkop vormgegeven. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst.

In de zijgevel bevindt zich een ijzeren kelderdeur onder een segmentboog waarop nog enkele woorden te lezen zijn: "Koperslagerij, reparatie aan alle pompen (...) sanitair - gas - water (....) achter".

Van het winkelinterieur zijn onder meer de houten wandkasten bewaard gebleven. Pilasters onder zware consoles in Empire-stijl zijn geplaatst onder een kroonlijst met weer andere consoles. Tussen de pilasters bevinden zich de kasten onder gedrukte bogen met sluitstenen. Verder is sprake van rolwerk en rozetten. Het plafond is voorzien van houten cassettes in driehoeken en andere diagonale vormen.

Waardering

De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neorenaissance en Empire

- de gaafheid van het exterieur en het winkelinterieur