Luttekestraat 16, 8011 LR te Zwolle

Inleiding

WINKEL met BOVENWONING, gebouwd in opdracht van G. Kamphuis in 1903 in een Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en Art Nouveau. Het hoekpand staat rechts van een smalle steeg en maakt deel uit van de gevelwand die het Grote Kerkplein aan de westkant afsluit. De gevelwand is een onderdeel van het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht.

De achtergevel is ingrijpend gewijzigd en daarom voor de bescherming van ondergeschikt belang. De ingangsportiek is door de huidige gebruiker voorzien van een tegeltableau. In de zijgevel zijn enkele openingen op de begane grond dichtgemetseld.

Omschrijving

Het pand is een over drie bouwlagen opgetrokken onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze tuile du Nordpannen en een overstekende gootlijst op consoles van zandsteen. De gevels zijn gemetseld in rode verblendsteen. De voorgevel is voorzien van een plint in hardsteen en beeldhouwwerk, waterlijsten, sierbanden, blokken, aanzet- en sluitstenen in zandsteen. De vensters met bovenlichten zijn rechtgesloten onder (segment)bogen met schelpmotieven of siermetselwerk in de boogtrommels. Tussen de consoles onder de goot is ook siermetselwerk aangebracht. De zijgevel is sober uitgevoerd boven een gepleisterde plint.

Het rechter deel van de voorgevel risaleert onder een steekkap met een geveltop. In het risaliet bevindt zich de ingangsportiek onder een hoefijzerboog, links daarvan twee etalagevensters onder rondbogen. Om de hoek is in de zijgevel nog een etalageruit onder een rondboog aangebracht. In de portiek zijn de deur en twee etalagevensters onder segmentbogen geplaatst en zijn de tegelvloer en een deel van het tegeltableau bewaard gebleven. In de bovenlichten op de begane grond zijn houten geprofileerde roeden aangebracht. Boven de ingangsportiek vensters, boven de etalages een erker tussen twee smalle vensters. De houten erker steunt op grote zandstenen consoles, die de sluitstenen vormen van de etalagevensters. Op de erker is een balkon gemaakt, waarop een dubbele deur uitkomt, eveneens tussen twee smalle vensters. De geveltop is voorzien van schouderstukken met korte lisenen, zandstenen decoraties en bollen, de top wordt afgesloten door een windwijzer. Naast de geveltop een kleine dakkapel met een spits. In de zijgevel wordt het grotendeels blinde muurvlak onderbroken door getoogde T-vensters met zandstenen waterdorpels en door muurankers.

Waardering

De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de Eclectische bouwstijl met elementen uit de Neo-Renaissance en Art Nouveau

- de beeldbepalende situering in de gevelwand aan de westkant van het Grote Kerkplein