Luttekestraat 46, 8011 LS te Zwolle

Inleiding

WINKEL met BOVENWONING uit 1908, ontworpen door de architect G.G. Post in Art Nouveau bouwstijl in opdracht van TH. Bremer. De winkel is gebouwd als wapenhandel met fabriek en staat in de Luttekestraat tegenover een andere winkel met een Art Nouveau winkelpui. De winkel staat in een gesloten gevelwand met winkelpanden in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht.

Omschrijving

Het pand is opgetrokken over drie bouwlagen onder een afgeknot schilddak met rode tuile du Nordpannen. Links steekt het pand, voorzien van een tuitgevel met gepleisterde deklijsten, boven het aangrenzende winkelpand uit. De voorgevel is boven een gepleisterde plint opgetrokken in roomwitte verblendsteen, met sierbanden van oranje verblendsteen en gepleisterde aanzetstenen.

De winkelpui op de begane grond bestaat uit gemetselde muurdammen met daartussen twee rechtgesloten etalageruiten in houten kozijnen. Tussen de etalageruiten bevindt zich de ingang, een glasdeur met bovenlicht. Onder de etalageruiten zijn sierlijke smeedijzeren ventilatieroosters aangebracht. In de gepleisterde plint van de muurdammen basreliëfs. In de lijst boven de winkelpui zijn de woorden "wapen" en "fabriek" geschilderd.

Boven de ingang is op opengewerkte smeedijzeren balken een driezijdige erker aangebracht met daarop een balkon. De gevel steekt in het midden boven de dakrand uit en vormt daar een dakkapel met een plat dak.

Op de verdiepingen (ook in de erker) zijn de rechtgesloten vensters voorzien van bovenlichten met een fijne roedenverdeling. De vensters aan weerszijden van de erker bevinden zich onder segmentbogen in de twee kleuren verblendsteen. Onder de vensters in de erker zijn kleine houten panelen geplaatst. Erop een smeedijzeren balustrade, met daarin het jaartal 1908.

In de winkel zijn onder meer de wapenkasten, toonbank en etalages bewaard gebleven, in de bovenwoning de stucplafonds.

De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege:

- de Art Nouveau bouwstijl