Sassenstraat 21, 8011 PA te Zwolle

Inleiding

Neo-Renaissancistische WINKEL met BOVENWONING uit ca. 1880, met Empire-invloed in het interieur. De kern van het pand is ouder. De winkel en de gevel stammen uit de tijd dat herenmodezaak W.A. van Houte het pand betrok.

De winkel met woning staat in een gesloten gevelwand met winkelpanden in het beschermd stadsgezicht van Zwolle binnen de stadsgracht.

Omschrijving

Het gebouw is opgetrokken op een vrijwel vierkante plattegrond, over twee bouwlagen met een mezzanino, onder een schilddak met rode Hollandse pannen. De gevel is boven een hardstenen plint gepleisterd en rijkelijk voorzien van gestucte details. De winkelpui en woonverdiepingen zijn verschillend bewerkt en worden beiden afgesloten door een kroonlijst met casementen. De kroonlijst boven de mezzanino is voorzien van guttae en is zwaarder en steekt verder over dan die boven de winkelpui. Boven de etalage is op de kroonlijst een fronton geplaatst.

De winkelpui bestaat uit een etalageruit onder een korfboog tussen twee glasdeuren met bovenlichten. De zwikken van de korfboog zijn gevuld met smeedijzeren krullen, ter plaatse van de sluitsteen bevind zich een guirlande en onder de etalageruit is het gevelvlak voorzien van spaarvelden met ronde decoraties. Onderin de deuren zijn panelen aangebracht. De etalage en deuren zijn van elkaar gescheiden door pilasters en zuiltjes met casementen en lijsten. De gevel op de verdiepingen wordt beëindigd door getande hoekblokken. De vensters met bovenlicht op de eerste verdieping zijn voorzien van kuifornamenten en gestucte profiellijsten rond de bovenlichten. Tussen deze en de mezzanino-vensters korte cordonlijsten op consoles. De mezzanino-vensters bevinden zich in een rechtgesloten lijst met voluten.

In het interieur zijn onder meer de tussendeuren, wandbetimmeringen en kasten bewaard gebleven. Deze zijn voorzien van een uitgebreid decoratiepatroon van onder meer pilasters met fantasiekapitelen, lijsten, attieken, trygliefen en metopen, casementen, segmentboogfrontons en driehoekige frontons, dit alles voorzien van ornamenten als sluitstenen, bollen, eiermotieven, guirlandes, voluten en strikken.

De winkel en bovenwoning zijn van algemeen architectuurhistorisch belang vanwege:

- de Neo-Renaissancistische vormgeving van het exterieur