Van Nagellstraat 1 A, 8011 EA te Zwolle
Van Nagellstraat 1 B, 8011 EA te Zwolle
Van Nagellstraat 5 D, 8011 EA te Zwolle
Van Nagellstraat 5 E, 8011 EA te Zwolle
Van Nagellstraat 5 F, 8011 EA te Zwolle
Van Nagellstraat 5 G, 8011 EA te Zwolle

Inleiding

Het KANTOORGEBOUW van de Eerste Onderlinge Aannemers Verzekeringsmaatschappij werd in 1914 in een Overgangsstijl met elementen uit het Rationalisme en Neo-Renaissance ontworpen door de Zwolse architect M. Meijerink. In 1930 werd de verzekeringsmaatschappij opgevolgd door de bankiers Doyer en Kalff. Het gebouw staat beeldbepalend aan de Burgemeester van Roijensingel aan de stadsgracht in het beschermd stadsgezicht van Zwolle.

Het interieur van het kantoorgebouw is volledig gewijzigd en momenteel opgedeeld in wooneenheden. De gebeeldhouwde leeuwen die oorspronkelijk op het balkon stonden, zijn verdwenen.

Omschrijving

Het kantoorgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond over een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met leien in Maasdekking en een overstekende goot op klampen. De gevels zijn gemetseld in rode baksteen, verlevendigd met zandstenen sierbanden, blokken en reliëfs met draperieën en gestileerde florale motieven. Voor het souterrain bossage van graniet met daarin rechtgesloten vensters met sierijzers. De gevels zijn geleed door rechtgesloten smalle vensters met bovenlichten, die door middel van horizontale natuurstenen banden gekoppeld zijn. Onder de vensters zijn reliëfs aangebracht.

Op de hoek van de voorgevel (N) en de rechter zijgevel (W) bevindt zich een torentje, bestaande uit souterrain, drie dichte bouwlagen en één open verdieping. De tweede verdieping heeft een achthoekige plattegrond. De open etage is opgebouwd uit een balustrade en acht zuiltjes met gestileerde Ionische kapitelen waarop een achtzijdig tentdak met leien, een bol en een windwijzer steunt. De ingang van het pand ligt centraal in de voorgevel (N) en bestaat uit een paneeldeur met ruit, sierijzers, gehengen en een driedelig bovenlicht met glas-in-lood, onder een rondboog. Verder een zandstenen lijst met reliëfs en een sluitsteen met daarin het jaartal 1914. Twee grote consoles ondersteunen het balkon dat de luifel boven de ingang vormt. Het zandstenen balkon met balustrade steunt verder op twee ionische zuilen, die op muurtjes van graniet met bossage zijn geplaatst. Boven de ingang een groot samengesteld venster onder een reliëf met St. Joris en de draak. Daarboven een hoger opgetrokken geveldeel met drie gekoppelde vensters en een tuitgevel onder een steekkap. Aan weerszijden van de ingang risaleren de vensterassen met zowel op de begane grond als verdieping drie gekoppelde vensters. In de rechter zijgevel (W) zijn op de verdieping twee erkers in zandsteen op grote consoles aangebracht. De voorgevels van de erkers zijn gebogen en onder de vensters voorzien van reliëfs. Boven de linker erker is de gevel hoger opgetrokken en een tuitgevel onder een steekkap. Aan weerszijden van de geveltop twee leeuwen met schilden in zandsteen, in de wangen ernaast gebeeldhouwde hoornen des overvloeds. De vensteras met de erker ligt, gelijk aan die met de ingangspartij, iets terugDe vensters zijn in reeksen van twee, drie en vier gekoppeld. In de toren en rechts in de zijgevel zijn enkele vensters opgenomen. Rechts op de begane grond een driedelige rechtgesloten nis. De linker zijgevel en achtergevel zijn grotendeels blind, voorzien van zandstenen sierbanden en enkele vensters zonder duidelijke ordening.

In het dak van het bouwvolume zijn dakkapellen geplaatst met tuitgevels onder zadeldaken met leien in Maasdekking. De daklijsten van de kapellen zijn boven zandstenen blokken voorzien van hardstenen dekstenen.

Het kantoorgebouw is van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de Overgangsarchitectuur met elementen uit het Rationalisme en de Neo-Renaissance