Emmawijk 2, 8011 CM te Zwolle
Emmawijk 3, 8011 CM te Zwolle

Inleiding

DUBBEL HERENHUIS uit 1893, nu kantoor, ontworpen door architect S.J.H. Trooster in de Neo-Renaissancistische bouwstijl in opdracht van de Zwolse Bouwmaatschappij. Het pand nummer drie is soberder vormgegeven. Het woningblok is de afsluiting van een rij negentiende eeuwse woonhuizen. Het staat beeldbepalend op een driehoekig terrein aan de Emmawijk, met aan de ene zijde de stadsgracht en aan de andere kant Park Eekhout. Dit terrein ontstond toen de Willemsvaart (die oorspronkelijk langs het huidige park Eekhout liep) werd verlegd, zodat een betere aansluiting met de stadsgracht ontstond. Van het interieur van nummer twee zijn de indeling en enkele details in de hal bewaard gebleven.

Omschrijving

Het bouwblok is opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond over een souterrain en twee bouwlagen onder samengestelde, deels afgeknotte schilddaken met antracietgrijze platte Friese pannen. De gevels zijn boven een gepleisterde plint gemetseld in roodbruine baksteen met sierbanden, speklagen, aanzet- en sluitstenen en vensterlijsten in pleisterwerk.

In het metselwerk van nr 2 zijn verder bogen, hoeken en decoratieve patronen in gele verblendsteen uitgevoerd. Ook zijn er boogfriezen en lisenen op consoles in het metselwerk aangebracht. In de plint zijn de rechtgesloten souterrainvensters geplaatst. Delen van de voorgevel (N) en zijgevel (O) zijn hoger opgetrokken onder steekkappen, achter een mengvorm van een schouder- en trapgevel. De vensters met bovenlichten zijn rechtgesloten onder lijsten met frontons of geplaatst onder een rondboog met gepleisterde ornamenten. De voorgevel van dit pand is in drieën gedeeld. Aan weerszijden van de ingang zijn hoekrisalieten hoger opgetrokken onder een steekkap. De ingang bestaat uit een dubbele houten deur met ruiten achter sierijzers onder een driedelig bovenlicht met glas-in-lood, boven een hardstenen trap met trapleuning. Rond het bovenste deel van de deur en het drielicht is gepleisterd rolwerk aangebracht. Boven de ingang komt een balkondeur op een balkon met een opengewerkte balustrade uit. De symmetrische zijgevel (O) bestaat ook uit drie delen. Centraal op de begane grond een veranda op pïedestals, met een schilddak op houten kolommetjes. Tussen de kolommetjes een opengewerkte houten balustrade en aan de bovenkant een fries en andere decoraties van houtsnijwerk. Op het dak van de veranda is een balkon gecreëerd. Het middendeel is hoger opgetrokken onder een steekkap, tussen twee kleine dakkapellen. Aan weerszijden van de veranda op de verdieping loggia's met schuin naar voren stekende balkons op consoles. De balkonhekjes bestaan uit houtsnijwerk tussen lage stenen kolommetjes, de deelzuil van de loggia is voorzien van gepleisterd rolwerk. De achtergevel is heel sober vormgegeven met rechtgesloten vensters onder hanekammen met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en twee sierbanden. De voorgevel van nr. 3 bestaat uit een driezijdige erker, onder een dakkapel in de vorm van een schoudergeveltje met gepleisterd rolwerk. De H- en T-vensters zijn rechtgesloten onder segmentboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Metselmozaiek langs de dakrand en onder de vensters. De entree bevindt zich aan de voorgevel in een portiek met hardstenen trap en stoep. De zij- en achtergevel zijn soberder gedetailleerd. In de zijgevel rechthoekige vensters onder segmentboog en een deur met trap. De achtergevel met T-vensters onder strek met aanzet- en sluitstenen en met persiennes. Een rechthoekige erker boven het souterrain is bereikbaar middels een trap. Op de erker een balkon met houten balustrade en balkondeuren met boven- en zijlichten.

Het dubbele herenhuis is van architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- vanwege de Neo-Renaissancistische bouwstijl met een rijke detaillering