Molenweg 169, 8012 WE te Zwolle

Inleiding

MAGAZIJN, nu woning, ontworpen door architect G.B. Broekema in de Neo-Renaissancistische bouwstijl en gebouwd in de periode 1896-1898. Het magazijn was oorspronkelijk een onderdeel van het complex rond de Stoomconfectiefabriek van de firma H.G.J. Luken.

Het vrijstaande pand staat op de hoek van de Molenweg en de tweede Weidjesstraat. Voor de voorgevel aan de Molenweg (Z) staan twee hekjes op een gemetselde ezelsrug met hardstenen blokken.

Door de functieverandering is het interieur van het magazijn ingrijpend gewijzigd.

Omschrijving

Het magazijn is over één bouwlaag opgetrokken op een L-vormige plattegrond onder een afgeknot schilddak met antracietgrijze bouletpannen en een overstekende gootlijst op klampen. De gevels zijn boven een gepleisterde plint uitgevoerd in rode baksteen met gepleisterde sierbanden, sluitstenen en andere sierstenen met diamantkoppen. Verder aanzetstenen en decoraties in zandsteen en hardsteen.

De voorgevel (Z) telt drie vensterassen. De middelste vensteras is hoger opgetrokken onder een zadeldak. Centraal op de begane grond een dubbele paneeldeur, geflankeerd door twee T-vensters. Zowel het bovenlicht van de deur als de vensters bevindt zich onder een rondboog. De bovenlichten zijn voorzien van een driepas gevuld met glas-in-lood. Tussen de rondbogen kleine rondbogen op het metselwerk. De top boven de ingang is voorzien van een kruisvenster en korte lisenen op consoles, waarop zandstenen pylonen met rolwerk, blokken, ionische kapitelen en bollen. Aan de onder- en bovenkant van de pylonen hardstenen balkjes. Aan weerszijden van de top kleine houten dakkapellen onder zadeldakjes met een overstekend wolfeind en een makelaar.

De linker zijgevel (W) is blind, in de rechter zijgevel (O) zijn rechtgesloten vensters geplaatst.

Tegen de achtergevel (N) een aanbouw met twee vensters en bovenlichten.