Voerendaal M 50
Steinweg 1, 6367 GM te Voerendaal

Omschrijving

KASTEEL, XVI-XVII-XVIII, op lichttrapeziumvormig rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen op kelderverdieping; het huis heeft tussen twee topgevels een leiengedekte mansardekap, XVIII, waarvan de voet uitzwenkt. Blijkens een gotisch boogfries op goothoogte, direct boven de tweede bouwlaag, langs achtergevel en rechterzij(= west)gevel is het kasteel in de 16e eeuw gebouwd, mogelijk op oudere kelders. De rechterzijgevel en de achtergevel zijn in mergel; deze zijgevel heeft op goothoogte een gotisch bogenfries met driepasmotief; de linker zijgevel in baksteen op onderlaag van mergel; boven de tweede bouwlaag speklagen. De strengsymmetrische bakstenen voorgevel stamt uit de 18e eeuw en heeft naast de brede middentravee -toegangsdeur met links en rechts een raam- twee smalle, één raam brede traveeën; de drie traveeën zijn gescheiden door natuurstenen geblokte pilasters, ook op de hoeken; hierop een kroonlijst direct onder de goot; de getoogde ramen hebben stenen omlijstigen, evenals de deurpartij met bovenlicht; drie traptreden leiden naar de deur. Het kasteel is omgeven door een brede gracht; de voet is aangeaard.

Inwendig o.m. schouwen, XVIII en XIXa, eiken trappenhuis, XVIII, en in de kelder grote gebakken wandtegels in blauw en oker.

KASTEEL van algemeen belang

- vanwege de ouderdom