Bij Oude Veensegrindweg 15, 3911 TA te Rhenen

Omschrijving

De WATERTOREN is gelegen ter rechterzijde van de oprijlaan. Deze diende ertoe om het eigen waterleidingnet van voldoende druk te voorzien. De toren is op een ronde plattegrond opgetrokken en telt twee bouwlagen onder een rond rietgedekt tentdak. Aan de voorzijde is het dak opgelicht voor een venster. De voorgevel bevat een halfronde dubbele deur. Ter weerszijden van de deur zijn twee muurtjes met hardstenen bollen geplaatst.

Waardering

De watertoren is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de particuliere waterdistributie op een buitenplaats, het is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype alsmede van ensemblewaarde vanwege de ligging terzijde van de oprijlaan.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw torentje voor waterpomp