Bij Oude Veensegrindweg 15, 3911 TA te Rhenen

Omschrijving

De tussen de Cuneraweg (bij no. 305) en de Oude Veensegrindweg in het weiland gelegen DUIVENTOREN, gebouwd omstreeks 1725 na afbraak van het oude huis op die plek. Daarbij zijn de oude stenen gebruikt.

De toren ligt op een eilandje in het midden van een gracht en is op een ronde plattegrond opgetrokken en wordt afgedekt door een veelhoekig tentdak met zinken bekleding. Op de top staat een duif.

De toren is boven een gepleisterde plint opgetrokken in handvormbaksteen. H et muurwerk wordt gesierd door twee uitgemetselde banden met ojiefprofiel. Aan de oostzijde bevindt zich een getoogde opgeklampte deur. De westzijde bevat vijf rijen getoogde en keperboogvormige openingen.

Waardering

De duiventoren is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de materiaaltoepassingen. Het is van cultuurhistorische waarde als oudste resterende bouwkundig onderdeel van de buitenplaats. Tevens is het object van ensemblewaarde vanwege de landelijke ligg ing en als eikpunt van het lanenstelsel van Remmerstein.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Duivenhok(L) Duiventoren

met stenen van het oude huis Remmerstein