Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509903
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82820/83
Kadastrale aanduiding
Rhenen E 4025
Bij Cuneraweg 12, 3911 RN te Rhenen

Omschrijving

Inleiding

De ijskelder bij de buitenplaats Heimerstein werd in 1909 of 1910 gebouwd. De kelder bevindt zich op een perceel aan de overzijde van Heimerstein, tegen de Grebbeberg aan. De huidige toestand komt niet overeen met de bouwtekeing uit 1909. Op deze bouwtekening gaat het om een kelder van één meter diepte, overkapt met een rietgedekte houten kap.

Omschrijving

De aan de Cuneraweg gelegen IJSKELDER bestaat uit een terzijde van het pad tegen de Grebbeberg gelegen ingang, die verdiept gelegen is ten opzichte van het hellende vlak. De ingang bestaat uit twee keermuren en een trap die leidt naar een rondboogvormige ingang. Deze is afgesloten door een recente deur. De kelder bestaat uit een gewelfconstructie van baksteen, gedekt door aarde. De kelder is in het maaiveld deels zichtbaar.

Waardering

De ijskelder is van cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis van de buitenplaats Heimerstein, het is van architectuurhistorisch belang vanwege het bouwtype en het is van ensemblewaarde vanwege de ligging in de bosrijke omgeving.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen IJskelder

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing