Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509908
Complexnummer
509907 - Title
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82937/199
Kadastrale aanduiding
Capelle aan den IJssel B 9540
Nijverheidstraat 297, 2901 AP te Capelle aan den IJssel

Omschrijving

Inleiding

Het rieten dak boven het bedrijfsgedeelte van de DWARSHUISBOERDERIJ is recentelijk vervangen door gesmoorde Hollandse pannen. In de achtergevel is op de zolder een grote glazen pui ingezet.

Omschrijving

Boerderij op T-vormige plattegrond met woonhuisgedeelte onder zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen en daarachter een bedrijfsgedeelte onder zadeldak. Behalve de driezijdige erker aan de westgevel, die is opgetrokken in gele kalkzandsteen, zijn alle gevels gepleisterd. De gevels van het dwarshuis zijn in blokwerk gepleisterd, aan de eindgevels kraagt het dak iets uit op geprofileerde consoles. Eenvoudige windveer met in snijwerk uitgevoerde makelaars. De voorgevel (zuid) met verhoogde middenpartij telt vijf vensterassen en heeft een plint met ruitvormige ornamenten en hoekpilasters. Centraal in de gevel een brede houten paneeldeur met gietijzeren roosters onder bovenlicht en daarboven twee rondboogvensters. Aan weerszijden van de deur T-vensters. Alle gevelopeningen in geprofileerde omlijsting met kuiven. Aan de oostzijde van het woonhuisgedeelte kleine keldervensters met diefijzers. In de oostgevel van het bedrijfsgedeelte twee 6-ruits keukenvensters en in de erker aan de westgevel twee T-vensters met persiènnes. In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte twee ijzeren getoogde stalramen met sierroedenverdeling aan weerszijden van een opgeklampte staldeur onder bovenlicht. Inwendig zijn in het woonhuisgedeelte de oorspronkelijke indeling en elementen zoals een monumentale marmeren schouw met spiegel, gehoutte deuren en een gemarmerde lambrizering in de hal met gesjabloneerde friezen bewaard gebleven. In de keuken de oorspronkelijke stookplaats met houten schouw en schildpadtegels. Eenvoudige balkenplafonds. In het bedrijfsgedeelte nog de oude standvinken en de oorspronkelijke bestrating en indeling.

Waardering

De boerderij is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang als representatief voorbeeld van een dwarshuisboerderij met rijk voorhuis, kenmerkend voor de streek langs de Hollandse IJssel. De boerderij is in architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de karakteristieke typologie en de redelijke mate van gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Inwendig zijn de indeling en enkele interieurelementen bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509907. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1892
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden