Capelle aan den IJssel B 4049
Dorpsstraat 164, 2903 LB te Capelle aan den IJssel

Inleiding

Het voormalige BEJAARDENHUIS in eenvoudige Neo-Hollandse Renaissance is in 1898 gebouwd in opdracht van de Van Capellenstichting, in 1892 opgericht door Johannes Nolen, notaris te Rotterdam, en zijn echtgenote A. van deCapelle. In 1976 is het pand aangekocht door de gemeente en verbouwd tot muziekschool. Bij die verbouwing is het interieur grotendeels gemoderniseerd, met uitzondering van de rijk uitgevoerde regentenkamer in Neo-Hollandse Renaissance op de verdieping die in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven.

Het pand staat met de voorgevel (noord) aan de Dorpsstraat en aan de achterzijde flankeren twee dwarsvleugels een plein dat direct aan de Hollandse IJssel grenst. Op het plein, waarvan de bestrating is vernieuwd, een grote rode beuk.

Omschrijving

Pand op U-vormige plattegrond met een lange vleugel evenwijdig aan de Dorpsstraat en aan de achterzijde twee korte dwarsvleugels onder zadeldaken met gesmoorde kruispannen. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een hardstenen plint. Iets uitgemetseld fries en houten gootlijst op voluutconsoles. Rechtgesloten 6-ruits schuifvensters onder getoogde strekken versierd met gepleisterde sierstenen. Dagkanten van gevelopeningen en op dehoeken kunststenen sierblokken die de gevels horizontaal geleden. De symmetrisch ingedeelde rijk gedecoreerde hoofdfaçade aan de Dorpsstraat bestaat uit een vijf traveeën breed middendeel met verdieping, geflankeerd door twee zijvleugels van één bouwlaag met elk drie vensters. In de middenrisaliet beganegronds een dubbele paneeldeur met profiellijsten onder halfrondbovenlicht en daarboven een rondboogvormig verdiepingsvenster. De middenrisaliet wordt bekroond door een trapgevel met afdekplaten en overhoekse toppilaster met windwijzer. Op de natuurstenen band onder de trapgevel het opschrift `Van Capellenstichting'. In de zadeldaken van de lage zijvleugels dakkapellen met vierruits vensters onder zinken kapjes. Achter het middendeel een plat afgedekt bouwdeel van twee bouwlagen met een dubbele deur onder zesruits traplicht en vier 6-ruitsvensters met persiènnes. De deur geeft toegang tot het plein dat aan weerszijden wordt afgesloten door de éénlaagse dwarsvleugels. In de gevels aan elke zijde vier 6-ruits vensters en in de buitenste vensteras een dubbele glasdeur met bovenlicht.

Interieur

Geheel in oorspronkelijke staat verkerende regentenkamer in Neo-Hollandse Renaissance met paneellambrizering in donker eiken waarin een monumentale schouw en kastenwand is opgenomen. De wanden zijn bekleed met goudleerbehang. Oorspronkelijk meubilair en stoffering.

Waardering

Het voormalige bejaardentehuis van de Van Capellenstichting is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde; vanwege de oorspronkelijke functie als opvang voor ouden van dagen.

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde; vanwege de kenmerkende typologie en plattegrond en de eenvoudige Neo-Hollandse Renaissance stijl met rijk gedecoreerde voorgevel, karakteristiek voor de bouwperiode. Inwendig is de rijk uitgevoerde regentenkamer in Neo-Hollandse Renaissance inclusief meubilair en stoffering bewaard gebleven. Het pand is uitwendig nagenoeg gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het pand is in hoge mate van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering in de oude dorpskern van Capelle aan den IJssel.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid Oude mannenhuis