Capelle aan den IJssel C 51
Dorpsstraat 181, 2903 LA te Capelle aan den IJssel

Inleiding

De bijzonder vormgegeven BOVENSCHUUR is omstreeks 1870 tegen een naastgelegen boerderij aangebouwd. In de rechter zijgevel van de schuur is de moet van de oude boerderij nog goed te zien. In de eerste helft van deze eeuw werd de schuur door de lokale aannemer en architect Bas van Dam gebruikt als werkplaats en droogzolder voor hout. Tevens diende de schuur voor opslag van vloedplanken en stormlampen. Onderin de schuur was een in de dijk verstopte woning. Afgezien enkele kozijnen die, met behoud van de oorspronkelijke roedenverdeling, zijn vernieuwd, verkeert het pand uitwendig in gave staat.De bovenschuur is tegen de dijk aangebouwd en ligt in de oude dorpskern van Capelle aan den IJssel.

Omschrijving

Pand op rechthoekige plattegrond met souterrain tegen de dijk en daarboven anderhalve bouwlaag, opgetrokken in gele handvorm IJsselsteentjes onder schild-zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen. Het metselwerk van de gevels is uitgevoerd met lisenen, spaarvelden, rollagen en een tandlijst. De symmetrische voorgevel (zuid) aan de straatzijde telt vijf traveeën met centrale dubbele deur onder korfboog en vier dubbele rondboogvensters met doorlopende waterdorpel. Vensters en deuren met 9-ruits roedenverdeling en getoogde bovenlichten met diagonale roeden. In de halve verdieping getoogde gevelopeningen met maaswerk in baksteen. In de middenas van de linker zijgevel (west) twee dubbele deuren met roedenverdeling, beneden met bovenlicht onder korfboog en boven onder rondboog. Vanaf de dijk een schuine oprit naar de onderster deur. Getoogde souterrainvensters en op de verdieping smalle gekoppelde zesruits vensters met halfrond bovenlicht. Aan weerszijden van de zolderdeur segmentboogvormige gevelopeningen met gemetseld maaswerk. Achtergevel (noord) met rollagen als cordonlijsten. Op souterrainniveau twee dubbele deuren onder segmentboog, één vierkant meerruitsvensters en kleine rondboogvensters. Verdieping met vijf gekoppelde zesruits vensters met halfrond bovenlicht. In de halve zolderlaag getoogde gevelopeningen met maaswerk als in de voorgevel. De rechter zijgevel (oost) is behalve de moet van de oude boerderij gedicht met planken.

Waardering

De schuur is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang als representatief voorbeeld van een bovenschuur uit het midden van de negentiende eeuw. De schuur is in architectuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege de bijzondere vormgeving en typologie en de kenmerkende gele IJsselsteen. Het pand verkeert uitwendig in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering in nagenoeg oorspronkelijke staat. Het pand is van stedebouwkundig belang vanwege de beeldbepalende situering in de oude dorpskern van Capelle aan den IJssel.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M) Bovenschuur