509920 - H. Johannes de Doper
Leimuiden C 861
Leimuiden C 1553
Bij Willem van der Veldenweg 22, 2451 BB te Leimuiden

Inleiding

TOEGANGSHEK, onderdeel uitmakend van het R.K. Kerkcomplex H. Johannes de Doper, daterend uit het derde kwart van de 19de eeuw in Ambachtelijk traditionele bouwtrant, geplaatst tegen de noordmuur van de kerk leidt naar een van rijkswege niet beschermenswaardig geachte begraafplaats achter de kerk.

Omschrijving

Rijk geornamenteerd smeedijzeren hekwerk, bestaande uit een dubbel toegangshek met voluutvormige bekroningen. Aan weerseinden wordt het afgesloten door smeedijzeren raamwerken die als staander dienen en die voorzien zijn van siersmeedwerk en cirkelvormige bekroning metdaarin een kruislings geplaatste sikkel en zeis.

Waardering

Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de ensemblewaarde als ruimtelijk en functioneel onderdeel van het kerkcomplex.

Het hekwerk is een voorbeeld van een negentiende-eeuwse smeedijzeren erfscheiding en is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek