Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
509929
Complexnummer
509928 - Lemiers
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82817/127
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Vaals F 698
Vaals F 706
Vaals F 721
Vaals F 685
Vaals F 686
Vaals F 687
Vaals F 702
Vaals F 703
Vaals F 688
Vaals F 707
Vaals F 699
Vaals F 700
Vaals F 696
Vaals F 704
Vaals F 693
Vaals F 694
Vaals F 701
Vaals F 718
Vaals F 697
Vaals F 705
Vaals F 723
Vaals F 719
Vaals F 695
Bij Oud Lemiers 6, 6295 AT te Lemiers

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan; b. park; c. voorplein; d. boerderijerf; e. weilanden.

Ad a.: De oprijlaan, die vermoedelijk in de laatste kwart van de 19de eeuw werd aangelegd, begint aan de noordrand van het dorp en loopt in noordoostelijke richting naar het kasteel; de beplanting bestaat uit oude linden; daaronder meidoornhagen. Aan het eind maakt de laan een flauwe bocht, waarin zich een weggetje (zonder beplanting) naar de bijgebouwen afsplitst. De laan loopt dood op het punt waar vroeger een brug over de Selzerbeek naar Duitsland was; ongeveer halverwege dit punt en de genoemde bocht begint het korte pad over de brug naar de toegangspoort naar het voorplein. Ad b.: Het eigenlijke park in landschappelijke stijl, XIXc, is zeer bescheiden van omvang en inrichting; het omvat niet meer dan het kleine grasterrein direct om het huis en de strook grasland (de breedte varieert van ong. 25m. tot 50m.) tussen de beide beken en de gracht; het kraagt als het ware evenwijdig aan de gracht om de gebouwen heen; er staan fraaie oude solitairen, waaronder vier tamme kastanjes op een rij en veel coniferen. Direct aan de oostkant van het huis staat aan de grachtoever een groepje oude geschoren haagbeuken, die in een cirkel geplant zijn (vroeg XIX?). Ad c.: Tot het gebied van het voorplein wordt ook gerekend het terrein ten zuiden van de tuinmuur direct naast de oostgevel van het bijgebouw; dit is de plaats van de voormalige moestuin; op dit moment (voorjaar 1997) wordt er een nieuwe geometrische tuin met een loofgang gecreëerd; de inrichting hiervan valt uiteraard buiten de bescherming. Het eigenlijke voorplein ligt direct naast de nieuwe tuin tussen kasteel en toegangspoort; de inrichting ervan is eveneens nieuwe; er staat o.a. een indrukwekkende oude rode beuk. Ad d.: Het erf van de boerderij (onderdeel van het grote bijgebouw en niet meer als zodanig in gebruik) bestaat uit twee delen, nl. het terrein tussen de tuinmuur en de noordvleugel van het bijgebouw en het terrein ten westen van het gebouw. Het eerstgenoemde deel wordt niet meer gebruikt; de inrichting ervan is door wildgroei van gras en onkruid op dit moment niet vast te stellen; zeer waarschijnlijk was hier vroeger de mesthoop; aan de oostkant grenst dit erf via een keermuur aan de instulping van de gracht direct ten westen van het kasteel; de muur heeft enkel steunberen en een inlaatplaats via een hellingbaan. Het andere deel van het erf is, zoals reeds hiervoor gemeld, verdeeld en als tuintjes ingericht door de bewoners/gebruikers van het bijgebouw. Ad e.: De weilanden liggen ter weerszijden van de oprijlaan; in de westelijke wei staan enkele fruitbomen; waarschijnlijk was dit weiland vroeger een boomgaard.

Waardering

PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- als relatief gaaf bewaard voorbeeld van een eenvoudige 19de-eeuwse aanleg rondom een kleinschalig Limburgs kasteelcomplex;

- vanwege de ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509928. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
stijlzuiver