Vaals F 705
Bij Oud Lemiers 6, 6295 AT te Lemiers

Omschrijving onderdeel 4:

TOEGANGSPOORT met BRUG, XVIIIb, wellicht ontworpen door de Akense architect Couven. De poort (aan de kasteelzijde van de brug) heeft twee kruispijlers in baksteen met rijkgeprofileerde dekplaten in mergel en bekroning van vierkante mergelvazen; tussen de pijlers een poort in baksteen met afgeplatte toog met hardstenen omlijsting; daarboven een leien ezelsrugdakje; houten deurvleugels met manspoortje. Aan de buitenzijde worden de pijlers geflankeerd door grote voluutvormige wangen in mergel; deze rusten op bakstenen in- en uitzwenkende keermuren, die uit de gracht oprijzen; op het einde van de muren pijlers, die identiek zijn aan de poortpijlers. De westelijke keermuur loopt - in mergel - door tot aan de zuidoostpunt van de zuidgevel van het bijgebouw - daar eindigt de gracht. De bakstenen brug heeft twee togen en een lage borstwering, die aansluit op de poortpijlers; brugdek gestraat met veldkeien.

TOEGANGSPOORT met BRUG is van algemeen belang vanwege:

- de ouderdom;