Gronsveld B 3629
Gronsveld B 3693
Gronsveld B 3630
Gronsveld B 3633
Bij Rijksweg 68, 6247 AK te Gronsveld

Omschrijving onderdeel 2:

PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. park ten zuiden en zuidwesten van het huis c. boomgaard d. moestuin e. bosje van Gadiot met weiland Ad a.: De oprijlaan loopt van het poortgebouw (zie onderdeel 3) aan de Rijksweg tot vlak bij het huis en de ruïne (zie onderdeel 5); puin-met-grind verharding en aan weerskanten een enkele rij van oude tamme kastanjes, XIX; langs de bomen aan de buitenkant lage ronde natuurstenen palen verbonden door ijzeren stangen. Aan het einde van de laan (vanuit het poortgebouw gezien) staat een zeer markante oude rode beuk (begin XIX?) direct naast het huis. Vanuit de serre aan het hoofdgebouw fraai zicht in de laan en op de beuk. Ad b.: Direct ten zuidwesten van het huis op de steile helling ligt het grote centrale gazon, waarin een niervormige vijver (1989: niet beschermenswaard derhalve) en de zuidelijke toren van het middeleeuwse kasteelcomplex (zie onderdeel 5). Ten westen van het gazon, min of meer in het verlengde van de oprijlaan een zichtas in de vorm van een langgerekte rechthoekige neogeometrische aanleg, ong. 35 m. breed, XIXd; drie lange grasperken met rozenvakken, waarlangs aan weerszijden paden; aan de buitenkant langs de paden oude solitairen, waaronder linde en paardekastanje. Het einde van de zichtas wordt gemarkeerd door twee zeer majestueuze platanen (XIXb) en een nieuwe poort, die niet tot de beschermenswaardige onderdelen behoort. Ten zuiden van deze aanleg en aan de oostkant grenzend aan het grote gazon ligt een in landschapsstijl ingericht parkdeel met gras waarin verspreid fraaie oude solitairen en enkele fruit- en notebomen. Ten oosten van het gazon een bosje met een paar oude bomen, XIX. Ad c.: Ten noorden van het huis met oranjerie en het centrale gazon ligt een boomgaard; met uitzondering van een enkele oude boom zijn de meeste fruitbomen recent geplant. Ad d.: In de zuidoosthoek van het complex, waar de Stationsstraat uitkomt op de Rijksweg, ligt de voormalige moestuin; dit terrein is in 1987 vervreemd, maar maakt in visuele zin nog deel uit van de buitenplaats; op dit terrein staat ook de dienstwoning (zie onderdeel 4). Ad e.: Ook het bosje van Gadiot en het naastgelegen weiland zijn in de jaren tachtig van de vorige eeuw verkocht aan derden. Het bosje van Gadiot, XIX, genoemd naar de familie, die van 1830 tot 1988 eigenaar was, is een smalle en langgerekte strook bos met gemengd oud loofhout, die zich naar het noordwesten vanuit het huis uitstrekt; ten westen ervan ligt een groot weiland, dat vroeger een boomgaard was; langs de westzijde een lage oude meidoornhaag.

WAARDERING

PARKAANLEG is van algemeen belang: