Wittem P 70
Kapolder 10, 6321 PV te Wijlre

Omschrijving onderdeel 1:

HOOFDGEBOUW, XVII en XVIII, mergelstenen gebouw op rechthoekige plattegrond; twee bouwlagen op hoge kelderverdieping; kelders en ronde toren aan achterzijde XV of ouder; uitzwenkend schilddak met leien; op zuidoosthoek een arkeltorentje onder achthoekig leien helmdak, XVII; bakstenen koetshuis als latere uitbreiding aan de oostgevel onder zadeldak met grijze pannen, XIX; exterieur in 1883 ingrijpend veranderd met toevoegingen: a. trap (13 treden) met even breed bordes naar hoofdingang; smeedijzeren balustrade; b. als bekroning van de in het midden van de zuidgevel gelegen ingangspartij is boven de gootlijst een dakkapelachtig bouwsel in mergel geplaatst: tussen twee pilasters met cannelures een blind oeuil-de-boeuf, waarin een uurwerk; naast de pilasters voluutvormige wangen; het geheel bekroond door een fronton, waarop een metalen adelaar; c. balustrade op de ronde toren; d. verder is er kort na 1883 aan de voorgevel rechts van de ingang een houten serre op mergelstenen onderbouw met achthoekig torenvormig element geplaatst; e. aan de westgevel met blindvensters het restant van de borstwering in mergel van een 19e eeuwse muurkas, die inmiddels verdwenen is. De parterre heeft achtruits-vensters, de verdieping zesruits-vensters.

HOOFDGEBOUW van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de architectuur

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats