Wittem P 70
Wittem P 396
Wittem P 69
Wittem P 78
Wittem P 395
Bij Kapolder 10, 6321 PV te Wijlre

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. oprijlaan b. park c. rozentuin d. moestuin en boomgaard e. restgebied en bedrijfsterrein

ad a.: de oprijlaan, min of meer evenwijdig aan de zuidgevel van het hoofdgebouw, loopt vanaf Kapolder naar de poorttoren (zie onder 3); links en rechts een enkelvoudige rij leilinden; grindverharding. Tracée XVII-XVIII. ad b.: het park in landschapsstijl, XIXc, beslaat het grootste deel van het complexgebied en ligt ten noorden, ten westen en ten zuidwesten van het huis; het zuidwestelijke deel ligt ten zuiden van de oprijlaan. Het park bestaat uit een groot rond grasveld en enkele kleinere; alle met rondgaande paden en randbeplanting van heesters en opgaande bomen, waaronder monumentale oude rode beuken en suikeresdoorns. ad c.: de geometrische rozentuin, XXa, ligt ten zuiden van de oprijlaan tussen de tuinmuur (zie onder 6) en het zuidwestelijke parkdeel. ad d.: ten zuiden van de rozentuin en de boerderij (zie onder 4) ligt de plaats van de moestuin, XVIII-XIX; de huidige, nieuwe indeling, i.e. grasveld met haagjes en bloemperken, valt buiten de bescherming. Er ligt een kleine boomgaard, XIX, aan de rand van het park ten noordoosten van het huis. ad e.: de rest van het complexgebied bestaat uit de nieuwe inrichting (o.a. een parkeerplaats) van de terreinen direct ten zuiden en oosten naast het huis (N.B: deze nieuwe inrichtingen vallen dus buiten de bescherming), en verder uit erf en bedrijfsterrein van de boerderij. Het weiland ten zuiden van het complex is beschermd om landschappelijk-visuele redenen.

Waardering:

PARKAANLEG van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin