Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510000
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82824/97
Kadastrale aanduiding
Callantsoog D 827
Dorpsplein 33, 1759 GM te Callantsoog

Omschrijving

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van een afgeleid Noordhollands type, gelegen aan de noordwestzijde van het Dorpsplein te Callantsoog. De boerderij is één van de laatste duinboerderijen van Noord-Holland. In kern dateert de boerderij uit omstreeks 1800. Het huidige aanzien wordt bepaald door muurwerk en een gevelindeling met T-vensters uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het muurwerk van de achtergevel en van de schoorstenen is na 1945 vernieuwd. Anno 1995 is in de boerderij een historische vereniging gevestigd.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde kleine stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met noklijn evenwijdig aan het Dorpsplein. De kap is onbeschoten. Op de nok zijn vorstpannen aangebracht. De dakschilden aan de voor- en achterzijde worden doorsneden door een vierkante bakstenen schoorsteen. Het pand is ten dele onderkelderd.

De houten draagconstructie van de boerderij bestaat uit een enkel vierkant, waarin veel strandhout is gebruikt. De woning bevindt zich aan de zuidoostzijde van het vierkant (pleinzijde), de dars aan de noordoostzijde, de stallen aan de noordwest- en zuidwestzijde van het vierkant. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een deels uitgemetselde, deels gecementeerde plint. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn staafankers zichtbaar. Onder de aanzet van het riet is een lijst van rondomlopende planken aangebracht.

De voorgevel (ZO) heeft drie vensterassen met een rechthoekig houten T-venster met schuifraam, houten lekdorpel en luik(en). Geheel rechts bevindt zich de teruggeplaatste dubbele opgeklampte darsdeur. De rechterhoek van de voorgevel is verstevigd met een steunbeer. De rechterzijgevel (NO) bevat een hooggeplaatst rechthoekig houten vierruits-venster en een rechthoekige houten deur, waarachter zich in oorsprong een paardestal bevond.

De achtergevel (NW) bevat een hooggeplaatst rechthoekig vierruits-venster, een zesruits-schuifvenster met luiken en een rechthoekige houten deur met drieruits-bovenlicht.

De linkerzijgevel (ZW) heeft een zesruits-schuifvenster en een klein hooggeplaatst venster.

Waardering

De in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde stolpboerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van agrarische bouwkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw in Noord-Holland. Daarnaast heeft de boerderij zeldzaamheidswaarde als één van de laatst bewaard gebleven duinboerderijen in Noord-Holland.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1800
globaal
verbouwing
1850
1900
globaal
Aanzien (gevels)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Duinboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden