Petten A 178
Korfwaterweg 9, 1755 LB te Petten

Inleiding

ZOMERHUIS, in 1939 volgens de principes van het Nieuwe Bouwen ontworpen door de architect G. Rietveld voor de familie van dr. J.C. Brandt Corstius en uitgevoerd door de Utrechtse aannemer Moolenbeek.

De woning is gelegen in het duingebied van Petten, met de achterzijde tegen de duinrand en ziet uit op een brede, lage open ruimte binnen de duinstreek. Ter linker- en ter rechterzijde is op enige afstand villabebouwing.

Het zomerhuis te Petten, dat slechts op enkele ondergeschikte details wijzigingen heeft ondergaan, is een zeer kenmerkend werk voor Rietveld. Dit geldt mede voor het interieur, waar typische Rietveld oplossingen zijn toegepast. Het aanzien van de woning wordt beheerst door het grote overdekte terras op het zuidoosten. 's Zomers kan dit terras bij de woonruimte getrokken worden door het openen van de vele glasdeuren. Tegelijkertijd is het huis ook 's winters prima te gebruiken, doordat de glaswand van het westen wordt afgeschermd door de ouderslaapkamer, terwijl de glaswand de woonkamer eveneens optisch verruimt, zodat men zich in de vrij kleine kamer niet opgesloten behoeft te voelen.

Omschrijving

Het op basis van een l meter module ontworpen pand op vrijwel vierkant grondvlak (met inbegrip van het overdekt terras) bestaat uit één bouwlaag onder platte daken op verschillende niveaus. Zowel de fietsenberging als de entree aan de noordzijde zijn namelijk minder hoog opgetrokken, waardoor een afwisselend spel in de bouwvolumes ontstaat. Tevens is door het grote overdekte terras op de zuid-oostzijde een goed evenwicht verkregen tussen open en gesloten delen en licht-schaduw werking.

Het zomerhuis is opgetrokken uit baksteen, in halfsteensverband gemetseld en tot de onderdorpels van de vensters zwart geverfd. Daarboven is het metselwerk wit geschilderd. Raamkozijnen en voordeur zijn in staal uitgevoerd, de drie vierkante kolommen die het dak van het terras ondersteunen zijn van hout.

De voorgevel (oost) wordt ter linkerzijde begrensd door het overdekte terras en bevat één venstertrits. Ter rechterzijde bevindt zich de berging, onder de daklijst voorzien van een liggend venster met één staande roede.

De rechter zijgevel (noord) bevat aan de bovenzijde eveneens een strook van liggende vensters tot waar de doucheruimte enigszins naar voren springt. Onder deze reeks van vensters is onder één doorlopende daklijst zowel de berging uitgebouwd (eveneens met een strook van drie liggende vensters), als de iets minder naar vorenspringende keuken en entree. Het muurvlak van de doucheruimte is blind.

De houten pui van de fietsenberging is niet meer de oorspronkelijke. Deze bestond uit een dubbele deur met daarnaast een vast gedeelte uit verticale houten delen. Er zijn nu drie deuren.

De linker zijgevel (zuid) springt over twee-derde gedeelte in, hierbij het overdekte terras creërend. Het dak wordt thans ondersteund door een ondersteuningsbalk en balkstukken tussen de dakplaat en de kolommen, terwijl in oorsprong de dakplaat zonder consoles op de kolommen rustte. Tijdens herstelwerkzaamheden kort na de Tweede Wereldoorlog zijn de oorspronkelijk strak afgewerkte dakoverstekken van een houten bekleding en een extra gootlijst voorzien.

De woonruimte is door een glaswand van het terras gescheiden. Aan de westzijde kan men het terras via de openslaande deuren vanuit de ouderslaapkamer betreden. De zuidgevel van deze slaapkamer is blind.

De achtergevel (west) heeft een paar gekoppelde vensters ten behoeve van de hoekslaapkamer en een venster ter verlichting van de middelste slaapkamer.

Het interieur van de woning is geheel oorspronkelijk en draagt de typische kenmerken van een werk van Rietveld: het zo veelzijdig en optimaal mogelijk benutten van de beperkte ruimte. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het toepassen van een schuifdeur tussen keuken en kamer, het aanbrengen van uitdraaibare kasten boven de bedden en van houten klaptafels boven de wastafels, die op deze wijze ook als tafel gebruikt kunnen worden. De vloeren bestaan uit houten delen, oorspronkelijk donker grijs geschilderd. De keukenvloer is echter van beton. Verder zijn de kleuren hardblauw voor wat betreft de binnendeuren en keukenkastjes, en geel voor wat betreft de dorpels van de terrasdeuren en de vensterbank. In de slaapkamers zijn eveneens gele vensterbanken en gele klaptafels, de kasten zijn gebroken wit.

Waardering

Het voor de familie Brandt Corstius volgens de principes van het Nieuwe Bouwen uitgevoerde zomerhuis is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde omwille van de vrijwel gave en kenmerkende hoofdvorm, de geleding (consequente toepassing van 1-meter module), het materiaalgebruik en de detaillering; als voorbeeld van een zomerhuis ontworpen door G. Rietveld in de voor hem zo karakteristieke stijl. Een zomerhuis is zeldzaam in het oeuvre van Rietveld; dit object neemt een belangrijke plaats in binnen het oeuvre van Rietveld.

Het pand heeft situationele waarde door zijn beeldbepalende ligging in het duingebied bij Petten.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Vakaniewoning