509992 - Weeshuiscomplex
Bij Grote Sloot 252, 1751 LH te Schagerbrug

Inleiding

TOEGANGSPARTIJ, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De toegangspartij, bestaande uit twee hekpijlers en een toegangshek, bevindt zich aan de westzijde voor het weeshuis, bij de weg (de Grote Sloot).

Omschrijving

Op vierkant grondplan opgetrokken bakstenen hekpijlers aan weerszijden van een ijzeren hek. De hekpijlers zijn opgetrokken in twee tinten baksteen en zijn aan vier zijden voorzien van een bakstenen liseen. De plint, basement, kapitelen en de afdekplaten met beeldhouwwerken van putti zijn vervaardigd van hardsteen. De pijlers onderscheiden zich door verschillen in de beeldhouwwerken op de top.

De linkerpijler (de noordelijke) heeft een gebeeldhouwde bekroning, bestaande uit een putto die in de linkerhand een wapenschild draagt en met de rechterhand steunt op een 'hoorn des overvloeds'. Op het wapenschild zijn de wapens van de families Van Strijen en Van Bambeeck afgebeeld.

De rechter-, zuidelijke pijler heeft een gebeeldhouwde bekroning, bestaande uit een putto die in de rechterhand een wapenschild vasthoudt en met de linkerhand een pot. Op het wapenschild is het wapen van de familie Van Strijen afgebeeld.

Het hekwerk tussen de pijlers bestaat uit een gietijzeren spijlenhek met puntige top.

Waardering

De toegangspartij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het weeshuiscomplex "Huize van Strijen".

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek