Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510003
Complexnummer
509992 - Weeshuiscomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82824/119
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Zijpe D 4882
Grote Sloot 254, 1751 LH te Schagerbrug

Omschrijving

Inleiding

STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De stolpboerderij, genaamd "Uit den Haak", is gelegen aan de oostzijde van de Grote Sloot. Ten zuiden van de boerderij ligt het weeshuis, ten noorden ligt de voormalige arbeiderswoning. De boerderij werd gebouwd in 1898-1899, nadat een vorig gebouw op die plaats door brand was verwoest.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met getoogde spiegel aan de voorzijde en pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten platte Friese pannen. In de top van de getoogde spiegel wordt het dak doorsneden door een ronde bakstenen schoorsteen op vierkanten basis. De gevels zijn opgetrokken in baksteen boven een uitgemetselde plint. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn staafankers zichtbaar.

De inwendige draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant. Aan de westzijde van het vierkant bevindt zich de woning, aan de zuid- en oostzijde respectievelijk de lange en de korte regel, aan de noordzijde bevindt zich de dars.

De voorgevel (W) heeft een breedte van zes vensterassen en is opgetrokken boven een uitgemetselde, gepleisterde plint. Vijf vensterassen bevatten een getoogd houten T-venster met schuifraam, luiken en houten lekdorpel. De tweede as van rechts bevat een rechthoekige houten deur met een getoogd bovenlicht. Elke vensteras wordt bekroond door een gestucte strek met decoratieve gekroonde guirlandes. De gevel wordt afgesloten door een geprofileerde houten gootlijst.

De rechterzijgevel (Z) bevat nog vier oorspronkelijke hooggeplaatste houten stalvensters met tweeruits-klapramen en houten lekdorpels.

De achtergevel (O) bevat een rechthoekige houten deur met bovenlicht (bij de zomerstal) en nog één hooggeplaatst rechthoekig houten stalvenster met tweeruits-klapraam. Geheel rechts bevindt zich iets terugliggend de opgeklampte dubbele darsdeur.

De linkerzijgevel (N) bevat nog drie oorspronkelijke hooggeplaatste rechthoekige houten darsramen met houten lekdorpel.

Waardering

De in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde stolpboerderij "Uit den Haak" is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". Daarnaast is het object van belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van landelijke bouwkunst uit de periode rond 1900 met rijke gevelbehandeling.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509992. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Boerderij(M1) Noordhollandse type

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1899
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Stolpboerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden