Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510004
Complexnummer
509992 - Weeshuiscomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82823/140
Kadastrale aanduiding
Zijpe D 4704
Grote Sloot 256, 1751 LH te Schagerbrug

Omschrijving

Inleiding

Vrijstaande voormalige ARBEIDERSWONING, behorend bij het weeshuiscomplex "Huize van Strijen". De in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uigevoerde arbeiderswoning ligt circa 150 meter ten noorden van het weeshuis, ten oosten van de Grote Sloot. Het pand is ietwat teruggelegen ten opzichte van de weg en wordt daarvan gescheiden door een afwateringsslootje. De arbeiderswoning werd omstreeks 1910 gebouwd.

N.B. De aanbouw aan de achterzijde van de woning valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde arbeiderswoning, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak, gedekt met zwarte Friese golfpannen. De noklijn loopt evenwijdig aan de Grote Sloot. Op de nok staat een vierkanten bakstenen schoorsteen.

Het pand is opgetrokken in bruine baksteen boven een uitgemetselde plint.

Op verschillende plaatsen in de kopgevels zijn sierankers zichtbaar. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een rechthoekig houten schuifvenster met drieruits-bovenlicht en houten lekdorpel.

De voorgevel (W) heeft drie vensterassen. Ter hoogte van de onder-, bovendorpels en middenkalf van de vensters is een speklaag in rode baksteen aangebracht. De gevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op houten consoles.

De rechterzijgevel (Z) bevat op de begane grond één vensteras. In de topgevel is een rechthoekig houten draaivenster aangebracht. De kopgevel wordt afgsloten door een dakoverstek met windveren.

De achtergevel (O) bevat één nog oorspronkelijk venster. De gevel wordt afgesloten door een houten bakgoot op consoles.

De linkerzijgevel (N) heeft een opbouw en indeling vergelijkbaar met de rechterzijgevel. De vensteras op de begane grond bevat echter een smal houten schuifvenster.

Waardering

De vroeg-20ste-eeuwse, eenvoudige arbeiderswoning is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het weeshuiscomplex "Huize van Strijen".

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 509992. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1910
1910
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden