Grote Sloot 336, 1751 LK te Schagerbrug

Inleiding

Vrijstaand voormalig RAADHUIS, gebouwd in 1908 in neo-Renaissance stijl aan de oostzijde van de Grote Sloot te Schagerbrug. De bouwmeester was P.N. Leguit. Het raadhuis werd verbouwd in 1937 door bouwkundige C. de Leeuw Wz. en in 1960 door ingenieur architect N.J. Groot. Het pand is anno 1995 in gebruik als woonhuis.

N.B. De nieuwe aanbouwen aan de achtergevel vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd vrijstaand raadhuis, bestaande uit twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak met rode Hollandse pannen. Op de nokhoeken van het dak staan vier vierkanten bakstenen schoorstenen. In de dakschilden zijn verschillende kleine rechthoekige houten dakkapellen aangebracht.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen boven een uitgemetselde plint. De traptreden met pijlers voor de ingang en de lekdorpels van de vensters zijn vervaardigd van hardsteen. De rondomlopende speklagen, de aanzet- en sluitstenen zijn gemaakt van zandsteen. Op diverse plaatsen in het muurwerk zijn sierankers zichtbaar. De gevels worden afgesloten door een rondomlopend fries met eenvoudig geprofileerde houten gootlijst.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (W) heeft een breedte van vijf traveeën. De nadruk ligt op de middelste travee, die een risaliet over twee bouwlagen met topgevel vormt. Op de begane grond van het middenrisaliet bevindt zich de ingang, bestaande uit een zware eikehouten opgeklampte deur met zij- en bovenlichten met meerruits-roedenverdeling. Boven de ingang is een hardstenen tableau aangebracht met in het midden een leeuw die een wapenschild vasthoudt (een wapen met een zwaan) en guirlandes met daaronder de tekst "ANNO" en "1908". Op de eerste verdieping, boven de ingang, bevinden zich één groot venster en twee smalle rechthoekige houten vensters, alle voorzien van bovenlichten met meerruits-roedenverdeling. Het middenrisaliet wordt afgsloten door een trapgevel met een rechthoekig houten venster met rondboogvormige strek en decoratief metselwerk in de trommel. Aan weerszijden van het middenrisaliet bevinden zich geveldelen ter breedte van twee traveeën die afgesloten worden door het fries met de gootlijst. De traveeën bevatten op de begane grond een rechthoekig schuifvenster met rondboogvormige strek en decoratief metselwerk in de trommel. Op de eerste verdieping bevatten de vensterassen een rechthoekig schuifvenster en bovenlicht met meerruits-roedenverdeling.

De rechterzijgevel (Z) bevat op de begane grond één rechthoekig venster met rondboogvormige strek als in de voorgevel en één rechthoekig venster. Op de eerste verdieping bevindt zich één rechthoekig venster als in de voorgevel.

Tegen de achtergevel is over de gehele breedte een (niet beschermde) aanbouw geplaatst met een hoogte van één bouwlaag. Op de eerste verdieping bevindt zich in het midden een groot rechthoekig glas-in-loodvenster van het trappenhuis. Aan weerszijden van het trappenhuis bevinden zich geveldelen met een breedte van drie vensterassen. Elke vensteras bevat een rechthoekig venster en bovenlicht met negenruits-roedenverdeling.

De linkerzijgevel (N) bevatte in oorsprong op de begane grond vier rechthoekige vensters met rondboogvormige strekken als in de voorgevel. Op de eerste verdieping bevat de gevel vier rechthoekige vensters als in de voorgevel.

Het interieur is nog gedeeltelijk intact en bevat onder andere in de hal een betegelde lambrisering met art nouveau-decoraties. Voorts bevinden zich in de hal drie marmeren gedenkplaquettes, één ter herinnering aan de eerste steenlegging op 11 april 1908 en twee ter herinnering aan de verbouwingen in respectievelijk 1937 en 1960. Daarnaast bevat het trappenhuis nog originele elementen en zijn in het hele pand verschillende originele paneeldeuren met geprofileerde houten deurarchitraven aanwezig. Op de eerste verdieping bevindt zich de vroegere raadszaal, die nog de originele lambrisering bevat en zware plafondbalken met korbelen.

Waardering

Het uit 1908 daterende, voormalige raadhuis van Schagerbrug is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een in het begin van de 20ste eeuw gebouwd bestuursgebouw op het Noordhollandse platteland in neo-renaissancistische bouwtrant.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis

verbouwd in 1937 en in 1960