Zijpe F 754
Grote Sloot 173, 1752 JL te Sint Maartensbrug

Inleiding

Vrijstaande voormalige PASTORIE, behorend bij de laat 17de-eeuwse kerk van St. Maartensbrug (adres: Grote Sloot 233) die reeds rijksbescherming geniet en in het register is opgenomen onder monumentnr. 41938. De in ambachtelijk-traditionele bouwtrant uitgevoerde pastorie is gelegen aan de westzijde van de Grote Sloot en is ten opzichte van de Grote Sloot teruggelegen. De pastorie werd gebouwd in 1880, de aannemer was P. Wilms. De pastorie is omstreeks 1988 gerestaureerd, waarbij onder andere de topgevels met makelaars en de zonnerakken in de voorgevel werden teruggebracht. De pastorie is tegenwoordig (1995) in gebruik als particulier woonhuis.

N.B. De aanbouw aan de achterzijde valt niet onder de bescherming.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde vrijstaande pastorie, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak, in oorsprong waarschijnlijk gedekt met Hollandse pannen. De nok wordt doorsneden door een vierkante bakstenen schoorsteen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Grote Sloot.

Het pand is opgetrokken in rode baksteen boven een uitgemetselde plint. Tenzij anders vermeld, bevatten de vensterassen een getoogd houten T-venster met schuifraam en houten lekdorpel.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (O) heeft vijf vensterassen, waarvan de middelste de ingang bevat. Deze as wordt geflankeerd door lisenen en ook op de hoeken van de voorgevel zijn lisenen aangebracht. De lisenen dragen een in gele baksteen uitgevoerd fries, bestaande uit onder andere een tandlijst en muizetand. De ingang heeft een hardstenen stoep met twee treden en een dubbele paneeldeur met bovenlicht. Aan weerszijden van de voordeur bevinden zich twee vensterassen. Deze vensterassen en de twee vensterassen in de topgevel bevatten een getoogd venster met rijk beschilderd zonnerak. Tussen de vensters in de topgevel is een hardstenen gedenkplaat aangebracht met een wapenschild en de tekst "DE EERSTE STEEN VAN DEZE PASTORIE IS GELEGD DOOR DEN WELED. HEER TAMIS RAMPEN DIJKGRAAF VAN DE ZIJPE EN HAZEPOLDER DEN 19 JULI 1880. AANNEMER P. WILMS". Onder de nok bevindt zich een klein rond venster met ijzeren vierpasmotief. De topgevel wordt afgesloten door eenvoudig geprofileerde windveren met nokmakelaar.

De rechterzijgevel (N) heeft twee vensterassen met een getoogd venster.

Tegen de achtergevel (W) is op de begane grond een lage (niet beschermde) aanbouw geplaatst. In de topgevel bevinden zich twee getoogde vensters en onder de nok een klein rond venster met ijzeren vierpasmotief. De topgevel wordt afgesloten door eenvoudig geprofileerde windveren en een nokmakelaar.

De linkerzijgevel (Z) bevat twee vensterassen met een getoogd venster en gecementeerde lekdorpels.

Waardering

Het in ambachtelijk-traditionele trant gebouwde object is van algemeen belang uit cultuur- en architecuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in het vierde kwart van de 19de eeuw gebouwde pastorie op het Noordhollandse platteland.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

restauratie