Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
510008
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Hoeve Bouwlust
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
17 juni 1998
Kadaster deel/nr: 
82823/195
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Schagen
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
't Zand
X-Y coördinaat: 
111848 - 536975

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In streek-eigen bouwtrant uitgeboerde STOLPBOERDERIJ van het Noordhollandse type, gelegen aan de zuidoostzijde van de Korte Belkmerweg en genaamd Hoeve Bouwlust. De boerderij is teruggelegen ten opzichte van de weg en bereikbaar via een lange oprijlaan. Het erf wordt omgeven door een windsingel. In kern is de boerderij waarschijnlijk ouder dan 1850. Het huidige aanzien van de boerderij wordt bepaald door een 19de-eeuwse voorgevel en in de 19de eeuw opnieuw opgetrokken muurwerk van de overige gevels.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde stolpboerderij onder rietgedekt schilddak met pannenrand rondom. De pangedekte delen bevatten zwarte en rode Hollandse pannen. De noklijn van het dak staat loodrecht op de Korte Belkmerweg. In de top van het voordakschild wordt het dak doorsneden door een vierkante bakstenen schoorsteen.

De inwendige houten draagconstructie bestaat uit een dubbel vierkant. De woning bevindt zich aan de voorzijde (NW), de lange en korte regel respectievelijk aan de rechter- (ZW) en achterzijde (ZO). Aan de linkerzijde (NO) bevindt zich de dars. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen, aan de linkerzijgevel en achtergevel boven een uitgemetselde plint. Op verschillende plaatsen in het muurwerk van achter- en zijgevels zijn staafankers zichtbaar.

De symmetrisch opgezette voorgevel (NW) heeft een breedte van drie traveeën. Elke travee heeft een breedte van twee vensterassen en wordt geflankeerd door lisenen. De nadruk ligt op de middelste travee die een middenrisaliet over twee bouwlagen vormt. Tenzij anders vermeld bevatten de vensterassen in de voorgevel een houten T-venster met getoogd bovenlicht en houten lekdorpel. Het middenrisaliet heeft twee vensterassen op de begane grond en twee op eerste verdieping. In de top bevindt zich een klein rond venster. Het middenrisaliet wordt afgesloten door een topgevel onder ingestoken zadeldak en een dakoverstek met eenvoudig geprofileerde windveren en makelaars op de hoeken en nok. De traveeën aan weerszijden van het middenrisaliet worden afgesloten door een hoofdgestel met geprofileerde houten gootlijst. Op het fries is de naam van de boerderij "HOEVE BOUWLUST" geschilderd. De linkertravee bevat twee vensters. De rechter travee bevat een venster en de voordeur, bestaande uit een paneeldeur met ijzeren sierrooster en getoogd bovenlicht.

De rechterzijgevel (ZW) bevat acht hooggeplaatse getoogde betonnen stalvensters en een nieuw (niet beschermd) keukenvenster.

De achtergevel (ZO) bevat een houten deur met bovenlicht en drie hooggeplaatste rechthoekige betonnen stalvensters. Geheel rechts bevindt zich terugliggend de dubbele opgeklampte darsdeur.

De linkerzijgevel (NO) is gecementeerd en bevat drie hooggeplaatste getoogde houten darsramen.

Het erf wordt begrensd door een windsingel.

Waardering

De in streek-eigen bouwtrant uitgevoerde stolpboerderij Hoeve Bouwlust is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van 19de-eeuwse Noordhollandse boerderijbouw.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKorte Belkmerweg81756 CB't Zand

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)Noordhollandse type

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ZijpeC138

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantstreek-eigen bouwtrantinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Boerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Stolpboerderij

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880globaalvervaardiging

In kern ouder