Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510013
Complexnummer
510011 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82990/157
Kadastrale aanduiding
Nieuwpoort B 1458
Bij Buitenhaven 29, 2965 AD te Nieuwpoort

Omschrijving

Inleiding

De in een Ambachtelijke-Traditionele bouwtrant opgetrokken SCHUUR kwam in 1873 tot stand, nadat eerder, in 1871-1872, door de plaatselijke metselaar Gijsbert den Besten het bijbehorende veerhuis was gebouwd. De schuur ligt direct nabij het veerhuis, iets ten westen ervan. Het springt met de rooilijn in zuidelijke richting iets naar voren, zodat men met paard en wagen voorlangs het veerhuis de schuur in kon gaan. In de schuur konden paarden worden gestald.

Hieraan herinneren nog ijzeren ringen tegen de muur van de schuur.

Nadat het voetveer in de jaren '20 van de 20ste eeuw is opgeheven is de schuur als opslagruimte in gebruik geweest.

Omschrijving

Vrijstaande, uit gele ijsselsteen (kruisverband) opgetrokken éénlaagse bouwmassa op een rechthoekig grondvlak onder een zadeldak met gesmoorde Hollandse pannen (deels ook rode). Het noordelijke dakschild gaat over in het lessenaarsdak van een gepotdekselde aanbouw tegen noordelijke langsgevel.

De nokrichting loopt in oost-westrichting, parallel aan dat van het veerhuis. De voorgevel (oost) is een gepleisterde (deels ook wit gesausde) puntgevel, die wordt afgesloten door houten windveren en een makelaar, die qua vormgeving identiek is aan die van het veerhuis. Links in de gevel is een houten dubbele inrijdeur geplaatst en op de zolder in het midden bevindt zich een licht getoogdhouten (hooi-)luik. Rechts in de gevel bevindt zich een latere deuropening.

In de zuidelijke langsgevel is één segmentbogig gietijzeren stalvenster met roedenverdeling aangebracht. De aanbouw tegen de noordelijke langsgevel heeft aan langszijde ondermeer een houten deur en een tweeruits raam.

NB. De houten aanbouw tegen de achtergevel (west) is voor de bescherming van ondergeschikt belang.

Waardering

De schuur is cultuurhistorisch van algemeen belang vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met het veerhuis. De schuur is redelijk gaaf wat betreft hoofdvorm en materiaal gebruik.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 510011. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Schuur (G)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1871
1872
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden