Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
510014
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82990/155
Kadastrale aanduiding
Langerak E 24
Lekdijk 17 A, 2967 GA te Langerak

Omschrijving

Inleiding

Het kleine, buiten de bebouwde kom, op het binnendijkse talud van de Lekdijk staande TRANSFORMATORGEBOUW is waarschijnlijk gebouwd in 1922 toen een aantal gemeenten langs de Lekdijk werden aangesloten op deel ectriciteitscentrale van Dordrecht. Het pandje is gebouwd in opdracht van het Gemeentelijk Electriciteitsbedrijf Dordrecht (G.E.B.D.) naar ontwerp van een niet met naam bekende architect (ingenieur) van de G.E.B.D. Het trafohuisje is opgetrokken in een aan het Neo-Classicisme verwante bouwstijl en heeft daardoor als eenvoudig utilitair gebouwtje, een bijzondere verschijningsvorm.

Aan de Lekdijk in Ameide (gemeente Zederik) staat een vergelijkbaar trafohuisje dat eveneens in opdracht van het G.E.B.D. tot stand gekomen is (MSP nr. ZH-ZW-98-20-24).

Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond in deels gepleisterde baksteen opgetrokken transformatorhuisje onder een plat dak met brede, iets uitkragende dakranden, aan de voorzijde overgaand in een fronton vormige bekroning met sluitsteen. Het met de voorzijde op de Lek georiënteerde pandje heeft een grijs gepleisterde onderbouw met hoeklisenen en een door middel van horizontale schijnvoegen verlevendigde, bovenbouw. De hoeken van het gebouwtje worden geaccentueerd door eveneens met schijnvoegen gelede lisenen. Symmetrische voorgevel een met boven de plint staande, rechtgesloten stalen deur onder een eenvoudige, in de pleisterlaag aangebrachte fronton vormige versiering. Daarboven is in haut-reliëf de naam "G.E.B.D." aangebracht met aan weerszijden ontluchtingsroosters. Het pandje heeft blinde zijgevels en achtergevel.

Het huisje is aan de voorzijde met de kruin van de dijk verbonden door middel van een overbrugging met twee betonnen verbindingsmuurtjes.

Waardering

Transformatorgebouw uit 1922 cultuurhistorisch van algmeen belang als bijzondere uitdrukking van de geschiedenis van de electriciteits voorziening in ons land in het algemeen en die in de regio Dordrecht in het bijzonder.

Het transformatorgebouw is architectuurhistorisch van algemeen belang vanwege de bijzondere vormgeving in een aan het Neo-Classicisme verwante bouwstijl en verkrijgt daardoor tevens zeldzaamheidswaarde. Het pandje is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.

Het transformator gebouw heeft ensemblewaarde als onderdeel van een vroeger groter aantal vergelijkbare gebouwjes met een bijzondere situering aan de Lekdijk.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1922
1922
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden