Gorssel G 332
Damlaan 6 a, 7211 CJ te Eefde
Damlaan 6 c, 7211 CJ te Eefde
Damlaan 6 d, 7211 CJ te Eefde
Damlaan 6 e, 7211 CJ te Eefde
Damlaan 6, 7211 CJ te Eefde

Omschrijving

HOOFDGEBOUW (Den Dam). Op een omgracht terrein ligt een blokvormig hoofdgebouw in oorsprong daterend uit de zestiende eeuw, dat in 1765 in classicistische stijl is verbouwd en vergroot. Het witgepleisterde pand met donkere plint is gebouwd op een rechthoekig, onregelmatig gevormd plattegrond en bestaat uit twee bouwlagen (deels onderkelderd) onder een met blauwe friese pannen afgeplat schilddak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel telt zeven traveeën met in het midden, vooraf gegaan door een hardstenen bordes (vergroot in 1938) met banken, de omlijste toegangsdeur met bovenlicht waarboven een verdiepingsvenster en een meerruits dakkapel onder een driehoekig fronton. De gevel heeft een invulling met gemoderniseerde vensters: op de begane grond H-vensters met persiennes, op de verdieping T-vensters met persiennes en aan weerszijden van de ingangspartij halve vensters. In de gevel zijn de wapens van Van der Capellen en van Ripperda (1599) gemetseld en een gedenksteen. Tegen de oostgevel een verdiepingloze aanbouw (herenkamer) uit 1938 met een H-venster met persiennes in de voorgevel en tuindeuren aan een bordes in de zijgevel. De achtergevel kent een onregelmatig indeling met een toegangsdeur en meerruits dakkapellen. Aan de oostzijde een gedeeltelijk houten bordes aan de aanbouw van 1938. Verbouwingen huis (inwendig) in 1875. Van het huis is alleen de kamer rechts van de voordeur onderkelderd met kruisgewelven.

HOOFDGEBOUW (Den Dam) van algemeen belang:

- vanwege de ouderdom;

- vanwege het in oorsprong 16de-eeuwse huis dat in de 18de eeuw in classicistische stijl is verbouwd;

- vanwege de kenmerkende ligging binnen de tuin- en parkaanleg;

- vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.