Gorssel G 332
Damlaan 8, 7211 CJ te Eefde

Omschrijving

KOETSHUIS. Ter zijde van het hoofdgebouw een witgepleisterd koetshuis uit 1765 met aan de achterzijde een rechthoekige aanbouw van een dienstwoning uit ca.1924. Het pand bestaat uit twee haaks opelkaar geplaatste bouwmassa's van één bouwlaag onder een met rode en gesmoorde Hollandse pannen gedekt samengesteld dak. In de voorgevel twee getoogde dubbele inrijdeuren gevat in een bakstenen omlijsting met rechts daarvan een deur met meerruits bovenlicht en links daarvan een identieke deur en een meerruitsvenster met luiken. Centraal een dakkapel met dubbel luik dat driehoekig is afgesloten. De overige gevels kennen een symmetrische indeling van twaalfruits schuifvensters met luiken. Deur met bovenlicht. Gietijzeren dakvensters. Achter het koetshuis een houten brug (ca.1926) bestaande uit een houten loopplank op houten staander met een balustrade van stammetjes.

KOETSHUIS van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;